Dorotea radanovic.jpg

Na literarnom konkursu povodom Dana Republike, 9. januara, učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Doroteja Radanović sa radom "Republika Srpska" osvojila je drugo mjesto u konkurenciji srednjih škola.

Mentor nagrađenom učeniku bila je Tatjana Luburić.

Prvo mjesto osvojila je Maja Milošević iz Banjaluke sa radom "Republika Srpska (Trideset punih)", a treće mjesto Slobodan Drljača iz Novog Grada sa radom "Nebo u tri boje".

Na konkurs je stiglo 68 učeničkih literarnih radova iz 27 srednjih škola.

Povodom obilježavanja 30. rođendana Republike Srpske, Ministrarstvo prosvjete i kulture i Republički pedagoški zavod raspisali su konkurs za izbor najboljih učeničkih likovnih i literarnih radova na temu “Republika Srpska”.

REPUBLIKA SRPSKA

R ecite svojim unucima da je hrabro odbranjena, krvlju zalivena, srcima stvarana, u duši čuvana. Naša je, mala ali jaka i snažna, šibana jezicima moćnika, istina na vjetrometini istorije.

E ntitet, kažite im, u stvari država, čvrsta, stamena, od kamena i rijeka sazdana. Nebo slobodarsko plave boje, najljepši je njen plašt.

P okažite im ga, i sve zvijezde njegove, a posebno one najsjajnije, visoko, u kojima su utkani životi onih koji nam slobodu donesoše.

U ruke im stavite jabuku, rumenu i jedru, da je čuvaju poput najveće dragocjenosti, u njedrima.

B udite dostojni, i vi i vaši pupoljci, svojih predaka, njihove bijele košulje, čizme, šinjela i ordenja.

L ikujte, svakog 9. januara, slavite odbranu, pobjedu i slobodu.

I , to ne zaboravljajte, ma gdje da odete, u Hercegovinu, Krajinu, Posavinu, Semberiju, Romaniju.

K ud god krenuli, sjećanja ponesite u njedrima, ušuškana u bakinoj bijeloj maramici, u kojoj je, za nas, krila bombone.

A , kada vas upitaju odakle ste, iz njedara, dubine duše, najljepše riječi ćirilične izvucite, ispričajte gdje miriše domaći hljeb, sunce najjače sija, planine grle rijeke, jezera i polja.

S rcem ispisanu istoriju pripovijedajte! Ona je najistinitija i najčistija! Tri decenije stvarana na kostima i nejakim plećima, ostala i opstaje.

R eci unucima, da su polja okružena zlatnim, plodnim hrastovim vijencem, zlatnom krunom i trobojkom, grbom našim i čašću našom.

P ričaj im, svake večeri, umjesto priče za laku noć, o hrabrim gorštacima i ljutim Krajišnicima.

S amo, ne zaboravite, ni majke što su na pragu ispraćale i dočekivale junake, u rukama držeći čašu toplog mlijeka i umotane vunene čarape.

K oje su, krijući suzu u oku, bodrile jedna drugu, u nadi da će doći sloboda.

A, došla je i traje 30 godina- neka živi i raste!
Unuci naši, ona, naša REPUBLIKA SRPSKA!