sminkanje.jpeg

Svečane prilike zahtijevaju posebnu šminku. Čak i ako niste vješti u šminkanju, uz nekoliko savjeta koji slijede uspjećete da izgledate blistavo.

KORAK I: Svakom tipu kože potrebna je hidratacija

Prije samog procesa šminkanja neophodno je hidrirati kožu. Hidratatori na bazi vode pogodni su za masnu kožu sklonu bubuljicama, a ukoliko je vaša koža suva ili mješovita nanesite hidratantnu kremu. Kada koža upije hranljive sastojke može se započeti šminkanje.

Hidrirana koža neće upiti puder i istaći nesavršenosti i proširene pore. Tokom cijele večeri nanijeta šminka će biti postojanija, a lice svježe i odmorno.

KORAK II: Prajmer

Nakon što koža upije hidratantnu kremu slijedi nanošenje prajmera koji mora biti u skladu sa potrebama kože.

Određene vrste prajmera mogu da umanje vidiljivost bora, drugi kontrolišu proizvodnju sebuma tokom narednih šest do osam sati, dok neke vrste neutrališu crvenilo i druge nesavršenosti na koži.

KORAK III: Korektor i puder

Kada se nanese adekvatan prajmer nakon toga nije potrebna velika količina pudera, BB kreme i korektora. Ovo je tajna profesionalnih šminkera, uz adekvatan prajmer oni čine šminku savršenom.

Dovoljno je nanijeti malu količinu korektora i pudera koji se redovno koriste kako bi ten dobio završnu obradu. Sačekati pet do deset minuta da se podloga lijepo učvrsti, odnosno uskladi sa licem.

KORAK IV: Šminka za oči

Najstrašniji korak za većinu početnika je nanošenje šminke na oči. Samo vježba može učiniti šminku na očima savršenom. 

Započeti nanošenjem prajmera za kapak na cjelokupan kapak i ostaviti nekoliko minuta da se osuši, zatim početi sa šminkanjem. Svjetlije nijanse nanose se na dio oka koji se želi istaći, dok će tamne nijanse pomoći da se oko podigne ka gore, neutrališu spušteni kapci ili napravi mačkast izgled očiju.

Jedan od starih trikova je uz pomoć ljepljive trake obilježiti liniju ajlajnera i zatim ga izvući.

KORAK V: Isticanje kontura

Za isticanje kontura lica potrebni su bronzer, hajlajter i rumenilo.

Rumenilo se ne smije zapostaviti na kraju jer ono pomaže da se nanijeti bronzer i hajlajter ujedine, dajući prirodan izgled licu. 

U suprotnom konture mogu izgledati prenaglašeno što na prirodnom svjetlu ne izgleda dobro.

KORAK VI: Olovka za usne, ruž i sjaj za usne

Ukoliko su usne suve i ispucale može se nanijeti hidratantna krema ili hranljivi balzam za usne i sačekati da se osuši. Providan sjaj za usne daje prividnu mekoću, može se koristiti i nakon nanošenja ruža.

Prije nanošenja ruža nanijeti olovku za usne u nude nijansi ili u nijansi karmina kako bi iscrtali ivice usana i osjenčili ih. Usne mogu izgledati veće tako što se nanese malo olovke iznad same linije usana i podeblja se.

Ne treba zaboraviti na jednostavan trik za duže trajanje ruža. Uz prvi sloj ruža prisloniti najtanji dio papirne maramice (razdvojiti listiće maramice) zatim preko maramice natapkati četkicom malo pudera u prahu ili bronzera. On će zadržati prvobitni sloj ruža, a zatim nanijeti još jedan dodatni sloj kako bi se postigla željena boja.

Za kraj se može iskoristiti sprej za učvršćivanje šminke (fiksator). Naprskati ga iz daljine na lice kako kapljice ne bi pokvasile kožu jer će u tom slučaju napraviti više štete nego koristi.