Prijem hrabri policajci.jpg

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa upriličio je prijem za policijske službenike koji su prije desetak dana, rizikujući svoje živote, ušli u stan koji je gorio u Ulici Republike Srpske u Trebinju da bi spasili oca i njegovog maloljetnog sina.

Laketa, međutim, iako zahvalan, nije bio iznenađen požrtvovanošću policijskih službenika, jer su, kako kaže, u pitanju momci koji u svakom trenutku pokazuju profesionalnost koja podrazumijeva i prisebnost i hrabrost.

"Odmah po prijemu dežurnoj službi da gori stan u zgradi poznatoj kao 'Pedeset dvojka', oni su upućeni na lice mjesta i ne razmišljajući nijednog trenutka o svojim životima ušli su u stan i pružili pomoć, na čemu smo im zahvalni svi mi iz Policijske uprave, ali sam dosta poziva imao i od običnih građana koji su pohavalili policajce, što u nama izaziva dodatni ponos", kazao je Laketa.

Među pet policijskih službenika koji su tog jutra blagovremeno i odlučno reagovali bio je i Bogdan Drobnjak, koji kaže da se odmah po dolasku popeo u stan i zajedno s kolegama i sugrađanima uspjeli su da provale vrata, dok su istovremeno s njima i na spasavanju i gašenju požara radili i vatrogasci.

"Nekoliko ljudi je donijelo protivpožarne aparate i kada su došli vatrogasci i donijeli kiseonik ušli smo po oca i dijete, izveli ih iz stana i predali Službi hitne medicinske pomoći", evocira događaje Drobnjak, dodajući da se u takvim situacijama ne razmišlja o eventualnim posljedicama po vlastiti život, jer je u glavi samo jedna misao - pomoći ljudima koji su ugroženi.

I policajac Đorđe Mišković slično razmišlja, šaleći se da policija nije samo tu da kažnjava.

"Odmah po polasku na lice mjesta jedna mi je djevojka dodala protivpožarni aparat i istrčao sam s kolegama da razvalim vrata. Kada smo ih razvalili počeo je izlaziti ogroman dim, tako da smo morali razbiti stakla na haustoru da se ne bismo svi ugušili. Ubrzo su došli vatrogasci, te s punom opremom i kisikom ušli u stan i obezbijedili nama da uđemo i spasimo djete i oca", kazao je Mišković.

Inspektor u Sektoru kriminalističke policije Siniša Bejat se s kolegom Radovanom Nastićem u vrijeme požara zatekao na obližnjim semaforima i bez razmišljanja su skrenuli prema zgradi.

"Nije bilo straha već samo impuls da nekome pomognemo i spasimo život, a dodatni motiv za to je bio kada smo vidjeli dijete na prozoru koje je dozivalo pomoć", kaže Bejat.

Svi policijski službenici koji su učestvovali u akciji spasavanja oca i djeteta iz stana u kom je izbio požar su bili preventivno zadržani u Bolnici Trebinje, kako bi primili odgovarajuću količinu kiseonika i svi su se vrlo brzo dobro osjećali.