IMG_20211203_20991.jpg

Trebinje, a tradicionalni francuski kolači. I to u Starom gradu, gdje na svakom koraku odiše istorija dok šetate uskim ulicama u kojima se preklapaju arhitektura različitih perioda civilizacije.

Zašto baš Trebinje i zašto baš francuski kolači? Odgovor je, tako kaže naša sugrađanka Ljubica Karnero, njena želja da jug Francuske zamijeni Republikom Srpskom i da baš na drugom jugu druge zemlje sa novim sugrađanima podijeli čuvene kolače koje obožavaju brojni posjetioci Pariza, Marselja, Nice...

Francuski kolaci trebinje9.jpg

Ljubica je odlučila da u jezgru Starog grada otvori poslastičarnicu O'Délices (Odelis), koja će od nedjelju, 5. decembra od 11.00 časova otvoriti svoja vrata za sve drage goste.

IMG_20211203_20383.jpg

"Željela sam da u ovom prelijepom gradu otvorim nešto novo, a da pritom to bude kvalitetno i ukusno. Francuski kolači su potpuno drugačiji od ovih koji se prave u Trebinju. Vjerujem da će se svidjeti svima koji ih probaju", priča Ljubica.

Svi gosti koji u subotu posjete "Odelis" imaće priliku da osvoje neku od brojnih nagrada na lutriji, pa je i ovo poziv da posjetite francusku poslastičarnicu.

Francuski kolaci trebinje8.jpg

Ljubica nam pojašnjava i da su kolači u Francuskoj veoma skupi, ali da će u "Odelisu" cijene biti pristupačne i to od 0,50 do 4,50 KM u zavisnosti od vrste kolača.

"Francuski kolači se prave drugačije onih na koje su navikli Trebinjci. Svaki kolač ima različit ukus - od pistaća, maline, voća i povrća koje ću kupovati na trebinjskoj pijaci", pojasnila nam je Ljubica, koja je inače poliglota jer priča francusku, engleski, španski, portugalski i srpski jezik.

Francuski kolaci trebinje5.jpg

Za početak će imati oko 30 vrsta francuskih kolača, a za pojedine vrste sama pravi bademovo brašno.

"Ove vrste brašna nema na tržištu u Trebinju i okruženju. Kupujem bademe i ručno pravim brašno koje koristim za čuvene francuske 'makaronse'", kaže Ljubica.

U poslastičarnici će raditi Ljubica i njena majka i to na adresi Stari grad 4.

Dobro došli!

IMG_20211203_20635.jpg

Francuski kolaci trebinje6.jpg

Francuski kolaci trebinje4.jpg

Francuski kolaci trebinje3.jpg