Sajam meda i vina trebinje 20213.jpg

Med, kozmetika napravljena kombinacijom pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja te sok od ruže i zove samo su dio asortimana koji će vrijedni domaćini predstaviti na sajmu “Plodovi sela malih proizvođača” u Banjaluci, a tradicijom i kvalitetom proizvoda, kako kažu, trasiraju put ka novim kupcima.

Učešće na sajmovima za proizvođače širom Srpske je velika prilika da sve ono što stvaraju s velikom ljubavlju predstave potencijalnim kupcima, razmijene iskustva i sklope nove poslove.

Mirko Janković iz Modriče, koji se pčelarstvom bavi već tri decenije, ističe za “Glas Srpske” da je do sada svoje proizvode predstavio na oko 150 sajamskih manifestacija i svaki put se vratio bogatiji za novo iskustvo.

“Proizvodimo med i sve pčelinje proizvode, a osim toga pravimo i kombinacije meda i ljekobilja i kozmetiku – kazao je Janković.

Dodao je da je meda ove godine bilo veoma malo u košnicama, jer je bagrem podbacio.

S obzirom na to da je on diplomirani agronom, kćerka magistar farmacije, a sin profesor biologije, svo znanje i iskustvo ulažu u proizvodnju kvalitetnih proizvoda, koje uglavnom plasiraju na domaćem tržištu.

Na sajmu koji će biti održan 6. i 7. te 13. i 14. novembra, u tržnom centru “Delta planet” u Banjaluci, učestvovaće i Vladimir Milićević iz Bijeljine koji bavi se proizvodnjom soka od ruže i zove.

“Tek prošle godine krenuli smo sa prodajom svojih proizvoda, a unazad tri ili četiri godine pokrenuli smo proizvodnju i podigli prvi zasad ruža. Riječ je o majskoj, odnosno “damask” ruži, koja vodi porijeklo iz Sirije. Zasadili smo oko 4.700 sadnica, a lani smo proizveli nekoliko hiljada litara soka. Sve radimo po tradicionalnoj recepturi, ruža, voda, šećer i limuntos, onako kako su to radili naši preci”, pojasnio je Milićević. Naglasio je da je sajam prilika da mali proizvođači pokažu plodove svoga rada i trasiraju put do kupaca.

“Otkako smo krenuli sa plasmanom prioritet su nam ugostiteljski objekti”, rekao je Milićević.

Na drugoj po redu manifestaciji “Plodovi sela malih proizvođača” priliku da se predstave imaće oko 50 izlagača iz cijele Republike.Sajam organizuju poljoprivredni klasteri “Krajina”, “GLS”, “Una-Sana”, “Poljoklast”, “SMB”, “SRP” i “Stara Hercegovina”, a glavni partneri sajma su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te banjalučki Poljoprivredni i Tehnološki fakultet.

“Sajam “Plodovi sela malih proizvođača”, kao i internet platforma “Plodovi sela”, rezultat su rada poljoprivrednih klastera koji djeluju na području Srpske, a njihovo formiranje i razvoj su podržani sredstvima IFAD projekta Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima – naveli su u Ministarstvu poljoprivrede. Istakli su da organizovanjem ovog sajma poljoprivredni klasteri ispunjavaju jednu od svojih misija, a to je partnersko povezivanje više institucija iz poljoprivredno-prehrambenog sektora kojima je u interesu da se realizuju konkretni projekti.

Ocjenjivanje

U Ministarstvu poljoprivrede su naveli da će program drugog sajma biti upotpunjen organizovanjem senzornog ocjenjivanja kvaliteta pojedinih kategorija proizvoda s ciljem unapređenja proizvodnje, postizanja veće produktivnosti i boljeg kvaliteta proizvoda sa malih poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj. U okviru manifestacije biće razvijena posebna oznaka kvaliteta “Plodovi sela” u vidu priznanja za postignuti kvalitet.