Duciceve veceri poezije 20211.jpg

Naučno-književnim skupom „Pjesnički dijalog s Dučićem“ u Kulturnom centru počele su 54. Dučićeve večeri poezije.

Za razliku od prethodnih godina, osim večerašnjeg skupa, ova manifestacija nastaviće se 29. oktobra, kada će u Muzeju Hercegovine biti otvorena izložba slika Mirka Kujačića, povodom 120 godina od njegovog rođenja, a završiće se u ponedjeljak, 15. novembra, koncertom učenika i profesora Muzičke škole pod nazivom „Pjesmom Dučiću“.

U svoj besjedi gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je naglasio da bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo Grad nije ni razmišljao da se ne održe Dučićeve večeri jer je to jedan važan događaj za grad.

"Ove godine biće tri večeri. Nadam se da će ljudima biti zanimljivo i da će čuti nešto novo. Svaki put čujemo nešto što do sada nismo od dragih prijatelja iz Srbije. Ove godine je podrška Matice Srpske i smatram da je to još jedan iskorak čemu svi težimo, a to je da budemo jedan narod kao što i jesmo, da zaboravimo granice" rekao je Ćurić.

U nastavku besjede gradonačelnik je dodao da je došlo vrijeme, kad je i u najširim slojevima našeg društva, sazrela svijest da bez kulture nigdje ne možemo i da bez kulture u svijetu kakav je danas, čovjek i svaka ljudska zajednica, potpuno je prazna, bezimena, svima tuđa i nikom potrebna.

„Trebinje ima specifičnu percepciju kulture zahvaljujući najviše velikom pjesniku. Naravno, ne mislim samo na njegovu poeziju, nego, prije svega, na Dučićev uticaj na kulturno oblikovanje našeg grada. Od Trebinja želio je stvoriti ljepše i gospodstvenije Trebinje. Na sreću, njegovo fiktivno i stvarno Trebinje, vremenom su se približili. Ideje su postajale stvarnost. Zato smo ponosni na gotovo pet i po decenija pjesničkih i naučnih saborovanja, ovdje, podno Leotara“, naveo je Ćurić.

Govoreći o "Dučićevim večerima poezije" Ćurić je istakao da iako prividno govore o istoj temi, pjesnicima i pjesmama, ova manifestacija nema problema sa usiljenosti i monotonijom.

Duciceve veceri poezije 20212.jpg

Predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić rekao je da je proslavljati ime i djelo Jovana Dučića, organizovati nova čitanja, preispitivati koliko je ono što je Dučić uradio inspirativno i to je prirodni zadatak koji treba da obavljaju svi oni kojima je stalo do srpske kulture, posebno do onih vrijednosti koje je stvarao sam Dučić.

"Smatram da se taj dijalog mora da se vodi na cijelom srpskom kulturnom prostoru, a treba i strance da uvučemo u tu priču u mjeri u kojoj Dučić važi na svjetskom nivou. Moja teza je da njegove vrijednosti koje su ostvarene ne važe samo u nacionalnim okvirima nego i šire. Ostvariti vezu između onih centara intelektualnih i stvaralačkih gdje se taj dijalog organizuje kao što je Matica Srpska - Novi Sad i Trebinje je prirodno. Sve vrijednosti koje su istinske vrijednosti srpske kulture moramo zajednički njegovati, bez obzira gde je nastala i kako moramo imati jedinstven koncept srpske kulture, jer će nas to jedino spasiti od osipanja”,, naveo je Stanić.

On je istakao da je pjesnik Jovan Dučić jedan od parametara cjelokupne srpske književnosti.

O književnom opusu velikog Dučića govorio je prof. dr Jovan Delić, a svoje stihove kazivali su: Miroslav Aleksić, Gordana Đilas, Blagoje Baković, Dragan Hamović, magistar Rastko Lončar i Ivan Negrišorac.

Pokrovitelj je Grad Trebinje.