tablete.jpg

Brufen djeluje tako što zaustavlja prostaglandine, prirodne hemikalije koje izazivaju bol i upalu u tijelu. Ibuprofen je ocijenjen kao najsigurniji antiinflamatorni lijek, u smislu mogućih spontanih reakcija na lijekove.

Tako će nekim ljudima biti lakše da ga uzmu nego aspirin, jer za djelovanje zahtjeva manju dozu i manja je vjerovatnoća da će izazvati neželjene efekte poput iritacije želuca, piše Eatthis.

Nerijetko mogu da se dese neke od ovih tegoba nakon uzimanja ovog lijeka.

Veći rizik od srčanog udara i šloga

"Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi, poput ibuprofena, imaju znak upozorenja na kutiji na kom piše da upotreba može izazvati povećan rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih trombotičnih posljedica, poput srčanog i moždanog udara", kaže dr Lien Poston. "Ljudi bi trebalo da koriste najmanju potrebnu dozu za ublažavanje bolova, i da prestanu da uzimaju nesteroidne protivupalne lijekove što je prije moguće. Kao i da se obrate se svom ljekaru ako im trebaju duže od nedjelju dana."

Glavobolja

Ironično, prvi lijek kom se mnogi od nas okrećemo zbog glavobolje upravo može izazvati glavobolju, ako se koristi prečesto. "Upotreba lijekova protiv bolova, poput ibuprofena, rutinski za liječenje glavobolje, može izazvati povratnu glavobolju kada prestanete da ga koristite”, kaže dr Poston.

Visok pritisak

"Uzimanje ibuprofena redovno može malo povećati krvni pritisak”, kaže dr Lien Poston.

Prema klinici Mejo, visoki krvni pritisak često nema simptome. S vremenom, ako se ne liječi, može izazvati teža zdravstvena stanja, poput bolesti srca.

Ibuprofen može uticati na dejstvo drugih lijekova koje uzimate

Razgovarajte sa svojim ljekarom o svim drugim lijekovima ili suplementima koje uzimate sa ibuprofenom.

"Ibuprofen može uticati na mnoge ljekovite biljke i suplemente za koje nije potreban recept”, kaže dr farmacije Danijel Plamer. "Kada se uzima sa drugim specifičnim lijekovima, aktivni sastojak bilo kog lijeka mogao bi se povećati, što bi rezultovalo ili pretjeranim pojačavanjem efekta, što bi dovelo do povećanih štetnih dejstava, ili smanjenjem, pa se ne bi postigao željeni efekat leka.”

Otok

"Značajan i primjetan neželjeni efekat svakodnevnog uzimanja ovog nesteroidnog antiinflamatornog lijeka je oticanje nogu ili tijela", kaže dr Magdalena Kadet.

Ovakav otok nastaje usljed viška tečnosti zarobljenog u tkivima tijela. To je uobičajen neželjeni efekat lijekova ove vrste i obično nestaje nakon prestanka uzimanja lijeka.

Gastrointestinalni problemi

"Ako neko često koristi ibuprofen, želudac gubi zaštitnu barijeru i podložniji je povredama”, kaže dr Beri Gorlicki. "S vremenom to može dovesti do gastritisa (upale želuca) ili nečeg zlokobnijeg, poput čira na želucu ili perforacije, što može biti izuzetno bolno, dovesti do krvarenja i može biti opasno po život.”

Oštećenje bubrega

Nikada ne uzimajte više od preporučene doze ibuprofena – to može biti opasno.

"Ibuprofen, ako se ne uzima na odgovarajući način, može izazvati oštećenje ćelija bubrega”, kaže dr Peri. „Ovo oštećenje može biti nepovratno za neke pacijente i zahtjevati dugoročnu dijalizu.”

Oštećenje jetre

"Vaša jetra obrađuje sve što konzumirate. Redovno, ‘hronično’ korišćenje ibuprofena može oštetiti ćelije jetre”, kaže dr Sidart Tambar. "Na sreću, jetra se može regenerisati i oporaviti, ali ako se oštećenja ponavljaju, to na kraju može dovesti do ciroze.”

Povećan rizik od krvarenja

"Ibuprofen djeluje tako što sprečava enzim ciklooksigenazu, koji je uključen u nakupljanje trombocita, koji su važni za kontrolu krvarenja i hemostaze”, kaže dr Moniša Banote. "Svakodnevna dugotrajna upotreba ibuprofena može povećati rizik od nekontrolisanog krvarenja.”

Zapamtite da je dobra ideja da razgovarate sa svojim ljekarom o svim lijekovima koje redovno uzimate.