1 Prirodnjacki muzej Beograd 2.jpg

Prirodnjački muzej u Beogradu je jedan od najstarijih srpskih nacionalnih ustanova. Zvanično je osnovan 1895. godine, i tada je nazvan Jestastvenički muzej srpske zemlje. Po bogatstvu i raznovrsnosti izložbenih primjeraka, ostvarenim rezultatima u oblasti muzeologije i nauke ovaj muzej je jedan od najznačajnijih u jugoistočnoj Evropi.

Muzej u svom fundusu ima više od 2 miliona predmeta i artefakata.

Dr Dragana Đurić paleozoolog iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu boravila je sa saradnicima u Trebinju zbog uspostavljanja saradnje između ove naučne ustanove, Grada Trebinja i opštine Bileća.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak sa kojim je upriličen sastanak, potvrdio je da će Grad pružiti neophodnu logističku pomoć prilikom naučnih istraživanja na terenu jer, kako je istakao, međunarodni istraživački radovi promovisali bi ovo područje u sferi nauke i šireg spektra mogućnosti.

Tom saradnjom obuhvatila bi se istraživanja na lokalitetima gdje su pronađeni fosili kičmenjaka iz ere mezozoika. Bileća je poznata u svijetu nauke po fosilima zmija, a Trebinje po fosilima riba. Fosilni ostaci zmija ponovo su pronađeni nakon više od 100 godina.

2 dd 2.jpg

Prema riječima Dragane Đurić, prvi ostaci zmije pronađeni su početkom 20. vijeka i za nauku su bili jako interesantni i važni.

"I danas pobuđuju naučnu pažnju i zbog toga je Prirodnjački muzej zainteresovan da napravi saradnju sa Trebinjem i Bilećom u potencijalnom međunarodnom naučnom projektu koji bi otkrio eventualno nove fosile. Na taj način bi, osim naučnih rezultata, pobudio želju mještana da sačuvaju to prirodno blago i da ga sutra mogu prikazivati budućim pokoljenjima kao nešto što je jako vrijedno i značajno za našu i kulturu ovog područja", rekla je Đurićeva.

Ostatke izumrle zmije pahiofis na ovom području pronašli su za vrijeme Austro-Ugarske naučnici iz Austrije. Posljednjih nekoliko godina ponovo su pronađeni fosili zmija kao i fosili riba i biljaka koje su otkrili lokalni stanovnici i paleontolozi amateri.

"Sve naznake su da su ovdje pronađeni fosili iz lagunskih naslaga iz vremena krede koje je trajalo od prije 145 do prije 66 miliona godina. Period koji obuhvata polje našeg interesovanja na ovom području je početak epohe gornje krede prije oko 95 miliona godina. Fosilni ostaci su bogatstvo ovoga kraja i predstavljaju kulturno nasljeđe iz prirode. Takođe, naučnim istraživanjem i otkrićima fosili predstavljaju dodatni turistički promotivni potencijal koji se posljednih godina ovdje uspješno razvija", istakla je Đurićeva.

Ova posjeta je bila u funkciji snimanja i pregleda terena i uzimanja uzoraka kao osnove istraživačkog projekta. Terenski vodič je, kako gosti iz Beograda kažu, bio njihov trebinjski kolega paleontolog Miro Ilić. Pregledana su dva lokaliteta na području Bileće i Trebinja kojom prilikom su pronađeni fosilni fragmenti biljaka i fosil ribe.

3 Fosil ribe 2.jpg