trotoar.jpg

Radnici preduzeća "Radnik" iz Trebinja već nekoliko dana izvode radove na proširenju trotoara u ulici Vojvode Stepe Stepanovića pored Dječijeg dispanzera što je naišlo na brojne pozitivne komentare Trebinjaca.

Ovo je jedan od najužih trotoara u gradu na kome su bili postavljeni i stubovi javne rasvjete pa je pješacima bilo skoro nemoguće tuda proći, a osobe u invalidskim kolicima i roditelji sa djecom morali su da se kreću saobraćajnom trakom.

Načelnik Odjeljenja za komunalno-inspekcijske poslove Spasoje Radović rekao je za TrebinjeLive.info da su u proteklom periodu utvrdili više "kritičnih tačaka" u gradu, koje ne zahtjevaju veliku investiciju, ali su važne za bolju funkcionalnost i bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

"Ovaj trotoar je bio specifičan je bio veoma uzak, a na njemu su postavljeni i stubovi javne rasvjete. Sad smo trotoar proširili i stubove smo dislocirali, tako da će on sada biti dosta bezbjedniji za sve pješake, posebno za roditelje sa malom djecom koja dolaze u Dječiji dispanzer", dodao je Radović.

spasoje radovic.jpg

Radović je istakao da će u narednim danima biti završeni svi predviđeni radovi, te da je u toku priprema za postavljanje asfaltne podloge.

Prema njegovima riječima, ovo Odjeljenje nastavlja sa aktivnostima na terenu i u svakodnevnom je kontaktu sa građanima, pa im je mnogo lakše da realizuju ono što se od njih očekuje.

"Jedna od, tako da ih nazovem, kritičnih tačaka su i pješački prelazi. Riješili smo osvjetljenje prešačkog prelaza u ulici Vuka Mićunovića, kod umjetničke Galerije 'Bokić', a uskoro ćemo isto ili slično rješenje uraditi i na još nekoliko pješačkih prelaza u širem centru grada",pojasnio je Radović.

Pjesacki rasvjeta.jpg

Po nalogu ovog odjeljenja radnici Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" uređuju sve odvodne kanale u gradu kako bi se spremno dočekala sezona padavina, a postavljeno je i više saobraćajnih znakova kojim se zabranjuje parkiranje na trotoare čime je omogućeno sankcionisanje onih bozača koji vozila ostavljaju na pješačkim stazama.

"Imamo još tu dosta posla. Ljudi su navikli da parkiraju vozilo na trotoar i da ih pritom niko ne sankcioniše. To se već mjesec i po dana ne toleriše i napisnao je na desetine prekršajnih naloga. Komunalna policija pojačaće kontrole u svim dijelovima grada kako bi se zaustavilo parkiranje vozila na trotoarima i zelenim površinama", poručio je Radović.

parkiranje trotoar.jpg

Kao jedan od evidentnih problema Radović je naveo javnu rasvjetu, ističući da u razgovoru sa građanima imaju dosta pritužbi na njeno funkcionisanje.

"U narednim danima ćemo obići sva naselja, svaku ulicu, i sagledaćemo stvarno stanje. Imamo mjesta gdje su sijalice pregorjele, zatim lokacija gdje fali rasvjetno tijelo, ali i pojedinih dijelova grada gdje sijalice rade ali je njihov lumen skoro neprimjetan", rekao je Radović.

On kaže i da nadležne službe na čelu sa preduzećem "Komunalno" ulažu maksimalne napore da grad održavaju čistim, dodajući da je sve veća potreba za proširenjem zona čišćenja grada. Problem su i divlje deponije, ali i smeće koje neodgovorni pojedinci bacaju pored puta.

ciscenje oborinski kanali.jpg

"Svi kažu Trebinje je čisto u odnosu na tamo neko mjesto. Nije nam cilj da ga upoređujemo sa onim mjesto od koga je zaista čistije, već sa onim gradom od koga još uvijek nismo čistiji. Za grad su rješenje polunadzemni kontejneri i svakodnevno čišćenje šireg područja grada, važnih saobraćajnica, zelenih površina, dvorišta stambenih zgrada i ono najvažnije  svijest građana da smeće bacaju samo u kante i kontejnere", naveo je Radović.

Radović nam pojašnjava i da je ovo Odjeljenje na inicijativu gradonačelnika Mirka Ćurića pokrenulo i aktivnosti na rješavanja problema navodnjavanja zelenih površina, koje su tokom ljeta umjesto da budu zelene najčešće žute boje.

navodnjavanje zelenih povrsina.jpg

"Trenutno radimo na osposobljavanju sistema za navodnjavanje lijevom obalom grada - od Kamenog mosta, kroz Dušanovu i ulicu Trebinjske brigade do velikog kružnog toka. Zatim ćemo ući u naselja poput Tine, Mokrih Dolova i Gorice", naveo je Radović.

Odjeljenje aktivno radi i na planu sadnje novih drvoreda u novoformiranim naseljima, odnosno uz novoizgrađene saobraćajnice, gdje će biti posađena i ukrsna stabla različitih vrsta drveća.