Marinci trebinje 20211.jpg

Pripadnici nekadašnje Mornaričke pješadije JNA koja je bila stacionirana u kasarni u Trebinju okupili su se po četvrti put da evociraju uspomene na vrijeme kada su boravili u gradu podnu Leotara.

Njih tridesetak došlo je iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Makedonije da nastave tradiciju okupljanja i nije ih spriječila ni daljina ni korona da dođu kako kažu u "svoje Trebinje".

Dočekalo ih je lijepo vrijeme, a i delegacija Trebinja na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Draženom Boškovićem.

Marinci trebinje 20212.jpg

Među onima koji su po treći put došli na druženje je i Dragan Čugalj iz Rume koji je samo jednu noć noćio u kasarni u Dubrovniku 1971. godine i prva je generacija pješadijske mornarice koja je iz Dubrovnika preselila u Trebinje.

"Pamtim dolazak u vojsku jer sam prvu noć prenoćio u Dubrovniku i onda smo od 26. do 28. maja preseljavali stvari u Trebinje i dajcevima smo po nekoliko puta dnevno išli u Dubrovnik i vraćali se na spavanje u Trebinje. Grad Dučića ostao mi je uvijek u srcu jer sam na pisti ispred kasarne 12. jula 1971. godine dobio telegram da sam dobio kćerke bliznakinje i ovaj grad je za mene zlatan", istakao je Čugalj.

Iz Niša je na druženje došao i Radiša Spasić. Iako nije služio vojsku u Trebinju već u Puli i na ostrvu Lastovo kad je na Fejsbuku vidio da u Trebinju ima druženje vojnika mornaričke pješadije došao je da se druži sa pješadincima.

Radisa spasic.jpg

"Došao sam na prvo druženje i od tada svaki put, a to je bio i moj prvi dolazak u Trebinje. Po osjećanjima vojnika koji su ovdje služili vojsku i po ambijentu shvatio sam da je ovo prelijep grad i ja sam omađijan. Bavio sam se odbojkom i proputovao sam dosta i prošli put smo došli na tri dana, a sada na sedam dana. To vam sve govori kako se ovdje osjećamo", Spasić.

Domaćini su se potrudili da trebinjskim marincima pokažu sve ljepote grada na Trebišnjici, ali to pješadinci znaju jer su im ti lijepi dani prije pedeset, četrdeset ili trideset godina duboko urezani u sjećanje i pamćenje svih njih.