Gadafiji.jpg

Jedan od sinova nekadašnjeg libijskog vlastodršca Moamera Gadafija želi postati predsjednik na izborima u decembru. I nije isključeno da će uspjeti jer mnogi se sa sjetom sjećaju vladavine njegovog oca, prenosi njemački "Dojče Vele".

Ovih dana je prezime Gadafi ponovo u naslovima svjetskih medija. Sadi Gadafi (48), treći sin nekadašnjeg libijskog vladara Moamera Gadafija, prije sedam dana pušten je iz zatvora.

Navodno je odmah otišao u Tursku.

Mlađi Gadafi je proveo sedam godina iza rešetaka, osuđen zbog zločina nad demonstrantima tokom pobune protiv režima 2011, kao i zbog ubistva popularnog fudbalera Bašira al Rajanija 2005. godine. Al Rajani je otvoreno kritikovao Gadafijev režim.

U dogovoru da se Sadi Gadafi pusti iz zatvora učestvovale su plemenske vođe, trenutni premijer, ali i Fati Bašaga, bivši ministar policije, kojem se daju dobre šanse da postane premijer nakon decembarskih izbora.

Poznavaoci prilika upravo tu vide problem porodica Gadafi bi mogla biti bitan faktor na tim izborima.

Moamer Gadafi je četiri decenije vladao zemljom, prije nego što je svrgnut s vlasti i ubijen u pobuni 2011, koju su podržale zapadne sile. Od sedmorice njegovih sinova, trojica su ubijena. Dva sina, kćerka i supruga dobili su azil u Omanu.

Ali, najzanimljiviji je slučaj Gadafijevog sina Seifa al Islama (49), jedinog člana porodice za kojeg se zna da ima političke ambicije. Seifa su prije 10 godina zarobile plemenske paravojske, a pušten je prije četiri godine. U julu je u jednom od rijetkih intervjua, objavljenom u "Njujork Tajmsu", rekao da ima političke ambicije i želi postati predsjednik ove godine.

Neki se čak pitaju da li bi Seif Gadafi mogao postati novi predsjednik nakon izbora 24. decembra. Jedan od konkurenata mogao bi mu biti moćni gospodar rata, general Kalifa Haftar, koji kontroliše dobar dio zemlje.

Sugovornici DWa uvjereni su da Seif Gadafi ima odlične šanse u narodu, ali sve treba uzeti s rezervom, jer prema riječima sagovornika, Saif al Islam nema podršku vojske.