65 godina rk leotar trebinje 20217.jpg

U Kulturnom centru održana je Svečana akademija povodom 65 godina RK "Leotar" na kojoj su se okupili predstavnici osnivači kluba, sportski radnici, privrednici, prijatelji i brojni gosti.

Prije više od 65 godina rukomet se počeo igrati kod spomenika Njegošu, u Dživaru, u kasarni, na Brekani...po čitavom gradu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić pozdravljajući sve prisutne i osnivače RK "Leotar" istakao je da je 65. godišnja tradicija rukometne igre u Trebinju za svaku pohvalu i poštovanje posebno ako se uzme u obzir da je tokom šest decenija rada klub imao različite periode, ali to nije uspjelo da poremeti tradiciju rukometa u gradu.

65 godina rk leotar trebinje 20212.jpg

"Za veliku pohvalu je to da 'RK Leotar' nikad nije prestajao sa radom. Imajući u vidu cjelokupnu hronologiju razvoja kluba, sve uspjehe i trenutke ponosa na klub i igrače, trenutke slavlja zbog postignutih rezultata, čiji su prvi igrači ponikli na obalama rijeke Trebišnjice, danas je Leotar dostojan premijerligaš. Cijenjeći vrijednosti ovoga kluba kao i drugih sportskih kolektiva u Trebinju jedan od strateških ciljeva Gradske uprave Trebinja je da podržimo sport u našem gradu koliko god je to moguće. Naši premijerligaši su ponos i dika svakog Trebinjca i građanina Trebinja", rekao je Ćurić.

Predsjednik RK "Leotar" Stevan Bekan je rekao da su svi ponosni jer je nakon fudbalskog kluba rukometni klub drugi najstariji klub u gradu.

65 godina rk leotar trebinje 20213.jpg

Dragao mi je da su sa nama i osnivači kluba, a pripremili smo povelje i zahvalnice za one koji su najviše učinili za naš klub kroz istoriju. Sva dešavanja u proteklih sedam dana bila su vezana za naš jubilej. Klub ima podršku Grada, u posljednjih četiri godine postali smo stabilan prvoligaš, a naša škola se razvija i raste. Ambicije su nam sredina tabele, ali ćemo pokušati nešto više. Prvo nam dolaze finalne utakmice Kupa Republike Srpske kada ćemo učiniti sve da trofej dođe naš grad. Podrška Grada, resurnog ministarstva i Rukometnog saveza Republike Srpske neće izostati i pred nama je veliki rad", poručio je Bekan.

Član prve generacije i živa legenda Leotara kapiten Ferhat Zubčević, zajedno se sa Vojom Prelevićem, Neđom Maksimovićem i Lazarom Kuljićem prisjetio rukometnih početaka u Trebinju.

65 godina rk leotar trebinje 20218.jpg

"Bio sam kapiten na početku rada kluba, tada se zvao Partizan i pod tim imenom igrali smo u zoni. Kasnije je dato ime Leotar, a uslovi za igranje rukometa su bili teški. Sami smo crtali igralište kod Njegoša i tamo bi nosili golove. Imali smo puno entuzijazma i ljubavi prema rukometu i ništa nam nije bilo teško", sjeća se Zubčević.

65 godina rk leotar trebinje 20214.jpg

Prijem kod gradonačelnika

IMG_20210827_21252.jpg

Povodom šest i po decenija RK Leotar gradonačelnik Ćurić upriličio je prijem za predstavnike rukometbih klubova Leotar i Kikinda.

Prijateljska utakmica

65 godina rk leotar trebinje 20216.jpg

U prijateljskoj utakmici član Premijer lige BiH RK "Leotar" pobijedio je RK "Kikindu" 28:27 (15:11). Domaćin je bio bolji tokom cijele utakmice i zasluženo je pobijedio člana Super B lige Centar-Sjever iz Srbije.

Nakon početnog vođstva od 0:1 domaćin je izjednačio i stalno je bio u prednosti od gol razlike sve do 22. minuta, kada je napravio seriju od 3:1 i u 27. minutu na semaforu je pisalo 13:11.

Do kraja poluvremena domaćin je dao još dva gola i na odmor se otišlo sa rezultatom 15:11.

Tokom drugih 30. minuta domaćin je došao u prednost i od šest golova (25:19 i 26:20) u 49. minutu. Do kraja utakmice Kikinda pravi seriju od 2:7 za konačan rezultat od 28:27.

Nakon utakmice trener Darko Tavrić je rekao da je meč protiv Kikinde pokazao daleko bolji odnos i uigranost njegovih igrača u odnosu na prethodne utakmice.

"Izgledalo mnogo bolje, sve ide u dobrom smjeru i treba da nastavimo ovako. Moramo još dosta stvari popraviti, a ono što radimo na treninzima pokušavamo da sprovedemo na utakmicama", rekao je Tavrić.

RK "Leotar": Savović, Omerović, Mićević, Veraja, Parežanin 1, Milojević 8, Ninković, Ratković 5, V: Kovač 1, Arizanović 5, Babić 2 , Todorov 1, Ivanović 4, Smailbegović 1, Stojanović. Trener: Darko Tavrić.

RK "Kikinda": Golić, Stanković 3, Vrgović 9, Gamber 2, Komarek 3, Dukatarov 1, Panić 2, Vajer, Jovanović 2, Trninić, Gaćinović, Lisica 4, Đukić, Ilijin 1. Trener: Slaviša Laković.