12 (2).jpg

Kada počnemo da razmišljamo o mršavljenju susrećemo se sa savjetima i informacijama koje mogu biti zbunjujuće i pritom nas ljudi obasipaju svojim iskustvima.

U nama se stvara pritisak i želimo da nađemo najbolji prijedlog za mršavljenje, a tražeći zapravo odlažemo čitav proces vraćanja tijela u formu. Ukoliko i vi neprestano tragate, predstavljamo vam provjerene načine za zdravo mršavljenje.

Oni će vam pomoći da smršate lakše, ali i da ne utičete negativno na svoje zdravlje.

Današnji svijet je okrenut instant rješenjima - ne želimo da čekamo u redovima, jurimo sa jednog sastanka na drugi, i uvijek mislimo unaprijed.

Sve što radimo je ekspresno kako bi izvršili zadate obaveze i ispunili zacrtanu normu.

Zato se danas pojavio niz ideja za brzo mršavljenje koje zapravo iscrpljuju naš organizam, tako da nakon mršavljenja osjetimo jaku želju za hranom.

Nedostaju nam zdrave namirnice i unosimo ih nakon dijete u mnogo većoj mjeri pritom sebe časteći slatkišima, tako da u narednim mjesecima vratimo staru kilažu i nezadovoljstvo.

Vrijeme je da kažete ovom začaranom krugu stop i okrenete se pravilnom načinu ishrane kako bi vaše tijelo ostalo jako i zdravo.

Izaberite kvalitetan doručak

Dokazano je da hrana koja je puna proteina, kao što su jaja, za doručak može pomoći da izgubite kilograme. Uobičajena činija žitarica je dobar izbor ukoliko želite da odmarate tokom čitavog dana, ali za aktivan dan i more obaveza potreban vam je kvalitetan doručak.

Izbjegavanjem doručka ili slabim doručkom vi podstičete organizam da traži hranu tokom cijelog dana, tako da osjećate glad i ne možete da se usredsredite na druge aktivnosti. Posegnućete za brzom hranom, grickalicama ili slatkišima.

Zato čak i kada mršavite svoje tijelo treba da počastite obilnim jutarnjim obrokom, bogatim proteinima i povrćem.

Razbudiće vas, uravnotežiće nivo hormona i vaše tijelo vam neće tražiti bezbroj slatkih međuobroka i drugih đakonija.

U jutarnjim časovima nutricionisti preporučuju uzimanje probiotika u vidu jogurta, kako bi se varenje ubrzalo i kako vam želudac ne bi bio težak uslijed pojedenih proteina.

Budite skoncentrisani na obrok

Koliko god se činilo zabavnim da jedemo ispred televizora, laptopa i društvenih mreža na mobilnom telefonu preporučuje se da se izolujemo od ovakvih aktivnosti tokom obroka.

Najprije zato što ovakve aktivnosti skreću pažnju sa obroka tako da niste sigurni koliko ste zapravo gladni.

Možete pojesti mnogo veću količinu hrane i podstaknuti gojaznost, zato ostanite fokusirani na žvakanje hrane i svoj tanjir.

Birajte hranu obogaćenu vlaknima

Vlakna se mogu naći u mnogim namirnicama uključujući voće, povrće, mahunarke i integralne žitarice.

Povećan unos vlakana ubrzaće metabolizam tijela tako da u relativno kratom roku na prirodan i zdrav način počnete da mršavite. Ne morate se opterećivati pripremom obroka, možete grickati orašaste plodove i sjemenke bogate vlaknima između glavnih obroka.

Zaobiđite tečne kalorije

Možda obraćate pažnju na količinu dnevnih obroka tako da brojite svaku kaloriju ponaosob.

Ali, ukoliko se nakon zdravog ručka počastite čašom gaziranog soka unijeli ste dosta šećera i pokvarili čitav koncept zdrave hrane.

Pored gaziranih sokova tu su i klasični gusti sokovi, kafa sa mlijekom ali i mlijeko obogaćno kakaom. Izaberite radije osvježavajuću, zdravu opciju smutija ili cijeđenog voća.

Krećite se kako bi uspešno mršavili

Kada želite da mršavite ne morate se nužno odlučiti na trening u teretani ili zahtjevne jutjub vježbe.

Dovoljna je šetnja, minimum 30 minuta šetnje, kako bi lagano ojačali svoju kondiciju i potrošili kalorije. Šetnjom ćete aktivirati mišiće čitavog tijela i pritom odmoriti um, tako da vam ona pruža cjelokupan ugođaj.

Nemojte odustati od svojih ciljeva, samo izaberite pravi put ka ostvarenju a to su u ovom slučaju zdrave namirnice i promišljeno mršavljenje.