voce.jpg

Bez puno dileme, voće je, pored povrća, najpoželjnija hrana na trpezi tokom ljetne sezone, jer je bogato antioksidantima, vitaminima i mineralima. Voće pomaže da se oslobodimo toksina nakupljenih tokom zime. Naravno, kao i u svemu drugom, potrebno je pronaći pravu mjeru, jer u suprotnom, šećeri koji se nalaze u sastavu ovih namirnica mogu izazvati suprotan efekat.

Jedno od rješenja može biti kombinovanje svježeg voća sa bademima, orasima ili suvim voćem, koje je prepuno vlakana, proteina i masti koji spečavaju prekomjernu apsorpciju šećera, a i dugo održavaju sitost. U redovima koji slijede otkrijte koje svježe voće je najbolji izbor ovih mjeseci.

Breskve za bolje varenje

breskva.jpg

Sto grama ovog voća ima svega 30 kalorija, a vlakna pospješuju varenje. Takođe, tu je i vitamin E, koji je važan za cirkulaciju.

Jagode protiv toksina

jagode.jpg

Polifenoli podstiču rad jetre, ali i eliminaciju toksina i masnih naslaga. Osim toga, pogodno utiču na sistem za varenje i izlučivanje.

Kajsije i vitamin B

kajsija.jpg

Ovo voće sadrži vitamine grupe B, prije svega B2 i B3, koji učestvuju u metaboličkim procesima.

Lubenica

lubenica.jpg

Iako spada u povrće, lubenicu jedemo kao voće. Osvježavajuća je i odlična za oslobađanje viška tečnosti i toksina. Bogata je mineralima, kakav je kalijum, a ne treba zaboraviti ni vitamin C.