listanje noktiju.jpg

Iako nokte često doživljavamo kao još jedan modni aksesoar, lakiramo ih u milion boja i pratimo aktuelne manikir trendove - oni su mnogo više od toga.

Posebno je bitna zaštitna uloga nokta - štiti prste i osjetljive jagodice od spoljnih uticaja.

Ruke su nam stalno zauzete, nezaštićene tokom cijelog dana, a nokti su uglavnom na prvoj liniji udara.

Nepravilna i nepotpuna ishrana takođe utiču na zdravlje nokta, pa samim tim i na čvrstinu. U nastavku saznajte šta predstavlja listanje nokta, kako nastaje, da li postoji prevencija i u čemu se sastoji tretman.

Nokti su sačinjeni od keratina, proteina koji se nalazi i u kosi. Nokatna ploča se sastoji od nekoliko slojeva, pa može doći do odvajanja slojeva, odnosno do listanja.

Listanje noktiju dovodi do njihovog pucanja - što je manje zdravih slojeva, nokti su osjetljivijji i slabiji.

Slabljenje noktiju je najčešće rezultat spoljašnjih faktora i unutrašnjih procesa u našem tijelu. Ponekad mogu biti i simptom nekog ozbiljnijeg stanja ili bolesti.

Potrebno je čitavih šest mjeseci da nokat potpuno obnovi svoju dužniu (tako da sasvim prekriva gornji dio jagodice). Abnormalnosti koje se pojavljuju na noktima mogu biti rezultat stresa nekoliko mjeseci unazad.

Trauma i snažan udarac mogu oštetiti nokat i izazvati listanje. Ako su vam ruke često vlažne ili perete i ribate bez gumenih rukavica, velika vjerovatnoća je da će vaši nokti ispaštati.

Staro je pravilo da se nokti i zubi ne koriste kao alat. Prilikom otvaranja konzerve, poslužite se prigodnom alatkom, a nokte sačuvajte.

Lak za nokte uvijek skidajte pomoću acetona ili skidača. Ukoliko sastružete sloj laka, istovremeno ćete skinuti i nekoliko slojeva nokatne ploče.

Akrilni i gel nokti su pravo olakšanje za brz i dugotrajan manikir. Međutim, često nanošenje i skidanje preparata sa nokta, izazvaće oštećenja.

Ukoliko ne možete da utvrdite da li su spoljašnji faktori problem, ili je listanje noktiju indikator promjena i disbalansa u organizmu, napravite jednostavan test.

Uporedite nokte na rukama i na nogama. Ako se samo nokti na rukama listaju, riječ je o mehaničkim povredama. Ako se svi nokti listaju, problem se vjerovatno tiče unutrašnjeg stanja organzima.

Listanje noktiju može biti posljedica nedostatka gvožđa u organizmu. U tom slučaju u ishranu uvedite namirnice bogate gvožđem: meso, zeleno povrće, mahunarke, grožđe...

U apoteci se raspitajte i o suplementima, kako biste suzbili insuficijenciju.

Kada mažete ruke kremom, posebnu pažnju posvetite mazanju i hidriranju zanoktica i noktiju. Većinu poslova koji uključuju izlaganje vodi, obavljajte u zaštitnim rukavicama.

Što se tiče prevencije, trudite se da što rjeđe radite akrilni i gel manikir.

Prirodne nokte redovno turpijajte i to u ovalni oblik. Izbjegavajte kreiranje oštrih ćoškova, kako biste izbjegli i lomljenje nokta.

Vodite računa da nokte turpijate uvijek u istom smjeru. U suprotnom, rizikujete da ih razlistate, čak i blagim turpijanjem.

Ako nemate vremena za tretmane i poseban manikir, na nokte nanesite bezbojni lak. Sloj bezbojnog laka daće sjaj noktima, a predstavljaće i zaštitnu barijeru.

Nokti čine da naše ruke djeluju njegovano, sređeno i otmeno.

Ipak, njihova uloga nije primarno estetska. Nokti štite naše prste od svih spoljašnjih uticaja, pa bi im trebalo posvetiti dodatnu pažnju i njegu.

Ako imate velikih problema s listanjem noktiju, ako su vam nokti bolni ili krvare, obratite se ljekaru. Bolni nokti mogu biti simptom nekih ozbiljnijih stanja u organizmu.