dojenje bebe.jpg

Toliko je pitanja koja za svaku ženu postaju aktuelna u istom momentu kada sazna da je ostala u drugom stanju - sve nedoumice koje trudnoća nosi sa sobom, potom iskustvo porođaja, i naposletku sve ono što je u isto vrijeme i uzbudljivo, ali i po malo zastrašujuće za one mame koje će se prvi put naći u toj ulozi - briga o bebi.

Jedna od tema o kojoj se sigurno najviše razgovara jeste ona koja je u vezi sa dojenjem, a na koju su vršena različita ispitivanja kako bi se utvrdili svi benefiti situacija u kojima majka doji bebu, naravno, pod uslovom da je to fizički izvodljivo. 

U nastavku saznajte koje su sve prednosti dojenja kada je zdravlje vaše bebe u pitanju.

Savršeno izbalansirani obroci

Kako to obično biva, priroda uvijek uredi stvari na najbolji mogući način. Naime, naučno je dokazano da se putem dojenja novorođenče u potpunosti opskrbi svim potrebnim hranljivim sastojcima, koji mu omogućuju da se pravilno razvija, kao i da raste.

Postoji nekoliko faza u nastanku majčinog mlijeka - od takozvanog kolostruma, što je u prvih pet dana nakon porođaja, preko prelazne laktacije, koja traje negdhe do dvije nedjelje nakon porođaja, kada se javlja zrelo mlijeko.

Konstantno dojenje bebe, ukoliko je to moguće, od ogromnog je značaja.

Tokom jednog podoja vaša beba dobija sve što joj je potrebno u okviru tog jednog obroka.

Jači imunitet

Naučno je dokazano da putem dojenja beba dobija određena antitijela i stiče imunitet od određenih oboljenja koja mogu biti karakteristična za to ili pak kasnije razdoblje.

U ovom kontekstu, potrebno je da još jednom pomenemo kolostrum, kao mlijeko koje dojilja ima nekoliko dana odmah nakon porođaja, a koje se posebno ističe po tome što bebi daje potrebni imunitet.

Ovo mlijeko sadrži malo masti i puno proteina, a zbog svoje važnosti za otpornost bebe često ga nazivaju i imunološko mlijeko.

Smanjen rizik od SIDS sindroma

Ono što je za svakog roditelja najneprijatnije i da pomisli jeste svakako sindrom iznenadne smrti bebe, koji je sa medicinske tačke gledišta neobjašnjiv, odnosno bez jasnog uzroka, a do kojeg može doći uglavnom u prvoj godini života.

Naravno, naučnici su se bavili temom šta sve može biti faktor rizika koji dovodi do ovakvog stanja, pa se u tom smislu navode spavanje na stomaku, boku, prerano rođenje itd, ali takođe su se bavili i time koje mjere se mogu preventivno preduzeti kako bi se takva stanja spriječila.

Na prvom mjestu se navodi dojenje novorođenčadi, za koje je dokazano da smanjuje vjerovatnoću da će se razviti infekcije disajnih puteva.

Smanjen rizik od pojave astme

Astma je neprijatno zdravstveno stanje koje se uglavnom razvija u ranom periodu, te ostaje problem koji je prisutan i kasnije tokom života, a dojenje se i u ovom kontekstu pominje kao dobra zaštita, baš iz razloga navedenih u prethodnom odjeljku - jer sprečava razvoj infekcija disajnih puteva.

Dojenje sagorijeva kalorije

I naposletku, jedna nezanemarljiva prednost i za sve majke koje su dojilje, a koje se u dobrom dijelu slučajeva nakon porođaja bore sa viškom kilograma.

Naučno je dokazano da dojenje sagorijeva kalorije, tako da, osim što je u tolikoj mjeri korisno za vašu bebu, i vama pomaže u namjeri da vratite svoju staru kilažu.