Herceg fest trebinje 20213.jpg

Grad Trebinje, a Dučićeva ulica bila je domaćin 2. Festivala hercegovačkih proizvoda "Herceg fest 2021" na kome su se predstavili kooperanti "Hercegovačke kuće".

Uglavnom su to mali proizvođači hercegovačkih proizvoda poput vina, meda, rakije, suhomesnatih proizvoda, sireva i ostalih proizvoda iz kućne radinosti.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je naglasio da je ovaj festival najbolja manifestacija da se pokaže šta se zajedno može uraditi između struktura gradskih vlasti i ljudi koji se bave primarnom proizvodnjom.

"Važno je obezbijediti tržište za proizvode koji su proizvedeni u Republici Srpskoj i unutar Federacije BiH. Postoje hrabri iskoraci Grada Trebinja i Agrarnog fonda kad je u pitanju Hercegovačka kuća. Raduje činjenica da će Semberija raditi na promociji semberskog kupusa, Romanija kajmaka, Rogatica krompira i to dovoljno govori da promovišemo razvoj primarne proizvodnje. Trebinje postaje sajamski grad i to je jedan od epiteta koji će u narednom periodu krasiti Trebinje", rekao je Košarac.

Herceg fest trebinje 20212.jpg

Direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina je naglasio da na ovoj manifestaciji izlažu 24 izlagača koji su pokazali svu gastronomsku raskoš Hercegovine.

"Želja nam je da turistima kojih je iz dana u dan sve više da pokažemo što veći broj naših tradicionalnih proizvoda koje mogu kupiti u Hercegovačkoj kući. Mi smo konceptom Hercegovačke kuće definisali da svaka etiketa bude brendirana po nekim standardima koje smo definisali, ali i da svaki proizvođač ima mogućnost da mu bude istaknuto ime na etiketu. To je način da se oni svojim kvalitetom istaknu i privuku kupce", jasan je Dutina.

Na štandu "Pčelinjak Barzut" sa Bobana je Nikola Barzut koji je istakao da sarađuju sa Hercegovačkom kućom od prvog dana.

"Predstavljamo se sa medom od kadulje, livade, med u saću, likera, sokova. Dobro je bilo krenulo, ali sada je zastoj. Ovogo će biti među lošijim godinama. Osobina naših proizvoda je da proizvodimo kvalitetan med jer se naše pčele nalaze na terenu na kojem ima dosta ljekovitog bilja, gdje je čista priroda", zaključio je Barzut.

Herceg fest trebinje 20211.jpg

Organizator festivala su Grad Trebinje, Agrarni fond, "Herrcegovačka kuća", Turistička organizacija Trebinje i Turistička organizacija Republike Srpske.