kim dzon un sjeverna koreja.jpg

Sjeverna Koreja je nedavno uvela novi zakon kojim želi suzbiti bilo kakav strani uticaj, strogo kažnjavajući sve one koji imaju strane filmove, inostranu odjeću ili čak ako koriste sleng.

Stanovnica Seula Jon Mi So je za britanski Bi-Bi-Si ispričala da je imala 11 godina kada je prvi put vidjela da su vlasti pogubile muškarca zbog toga što je kod sebe imao južnokorejski film.

Čitavom njegovom susjedstvu je naloženo da prate pogubljenje.

"Da to niste uradili, to bi bilo klasifikovano kao izdaja", rekla je ona iz svoje kuće u Seulu.

"To nikada neću zaboraviti. Još uvijek vidim kako mu teku suze. Vezali su mu oči, ali je povez bio potpuno natopljen suzama. To je za mene bilo traumatično. Vezali su ga za drveni stub, a zatim ustrijelili", dodala je ona.

Zamislite da ste u stalnom lokdaunu bez interneta, socijalnih medija i sa samo nekoliko državnih kanala osmišljenih tako da vam kažu šta lideri države žele da čujete - ovo je život u Sjevernoj Koreji, piše Bi-Bi-Si.

Međutim, lider Sjeverne Koreje Kim Jon Un je sada otišao i dalje, uvodeći novi opsežni zakon protiv onoga što režim opisuje kao "reakcionarnu misao".

Naime, svakoga ko bude uhvaćen s velikom količinom video-sadržaja iz Južne Koreje, Sjedinjenih Država ili Japana, čeka smrtna kazna, a onima koji gledaju takve snimke prijeti 15 godina zatvora.

Nedavno je Kim Jon Un napisao poruku preko državnih medija u kojoj poziva Ligu mladih da preduzme mjere protiv "individualističkog, antisocijalističkog ponašanja" među mladima, a sada želi zaustaviti upotrebu stranih izraza, frizure i odjeće, za koje je rekao da su "opasni otrovi".

Politički analitičari smatraju da sievernokorejski vođa pokušava da zaustavi spoljne informacije koje dolaze do naroda Sieverne Koreje, jer, kako navode, život u zemlji postaje sve teži.

Sjeverna Koreja je sada, nakon zatvaranja granica zbog pandemije, odsječena od spoljnog svijeta više nego ikada prije, a gotovo u potpunosti je zaustavljena čak i trgovina sa susjednom Kinom i dotok vitalnih zaliha, navodi Bi-Bi-Si.