Sjeverna-Koreja-Kina-Raketa-872x577.png

Nakon što je Sjeverna Koreja lansirala raketu srednjeg dometa koja je preletjela dio sjevernog Japana, a vlasti u Tokiju naredile evakuaciju ljudi na ostrvu Hokaido i suspendovale železnički saobraćaj u tom dijelu države, japansko Ministarstvo odbrane naredilo je polijetanje lovaca F15, kako bi pronašli ostatke rakete, prenose lokalni mediji.

Nakon što je jutros stigla dojava o lansiranju, ministar odbrane je naredio da lovci krenu u pretragu terena.

Prema informacijama, Sjeverna Koreja je lansirala raketu u 7.22 po lokalnom vremenu. Vjeruje se da je raketa preletjela okrug Aomori i da je pala u Pacifik oko 7.44.

Odmah je građanima poslata poruka za evakuaciju i povlačenje u skloništa.

– Sjeverna Koreja je lansirala projektil. Molimo vas evakuišite se u zgrade ili u podzemne prolaze – objavila je Vlada Japana u poruci koja je objavljena u 7.29 ujutru po vremenu u Tokiju.

Ovo je prvi put da se slična situacija dešava još od 2017. godine. Prema podacima Ministarstva odbrane Japana, maksimalna visina je oko 1.000 kilometara, a daljina leta je oko 4.600 kilometara, što je čini najdužom daljinom leta sjevernokorejskih balističkih projektila.

Navode da je projektil prošao preko prefekture Aomori oko 7.28, a tačka pada se procjenjuje na oko 3.200 kilometara istočno od grada Kamaiši, prefektura Ivate.

Raketa je, prema prvim informacijama dostigla brzinu od 17 maha. Za sada nije potvrđena nikakva šteta na avionima ili brodovima.

– Izgleda da je to bila balistička raketa čiji je domet veći od dometa balističke rakete srednjeg dometa – rekao je ministar odbrane Hamada.

– Ovo je ozbiljna i neposredna prijetnja za bezbjednost naše zemlje. To ugrožava mir i bezbjednost regiona i međunarodne zajednice i predstavlja ozbiljnu prijetnju za cijelu međunarodnu zajednicu. To je izazov – rekao je glavni sekretar kabineta premijera ističući da je vlada Japana uložila snažan protest protiv Sjeverne Koreje preko svoje ambasade u Pekingu, prenosi Blic.

U Sjevernoj Koreji tišina

Sjeverna Koreja nije danas odgovorila na svakodnevnu komunikaciju preko međukorejske linije za vezu.

– Pjongjang nije odgovorio na poziv za otvaranje komunikacije preko međukorejske linije za vezu u 9 časova, iako je vojna ‘vruća linija’ u funkciji”, rekao je zvaničnik nadležnog ministarstva u Seulu.

On je dodao da južnokorejska vlada pokušava da otkrije razlog i da se ne isključuju tehnički problemi, prenosi Jonhap.