Gojko perovic trebinje2.jpg

Srpsko udruženje "Ćirilica" obilježilo je dan Svetih Ćirila i Metodija koji je ujedno i Dan slovenske pismenosti sa predavanjem protojereja-stavrofora, rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog Gojka Perovića, izložbom kaligrafskih radova pod nazivom "Ljepota pisanja" triju trebinjskih osnovnih škola i radova učenika 6. razreda O.Š. "Vuk Karadžić" pod nazivom "Mali ikonopisci.

Rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog Gojko Perović je naglasio da dolazi iz grada koji je spomenik ćirilice jer je prva knjiga koja je štampana na ćirilici "Oktoih", štampana na Cetinju 1494. godine.

"Ovdje se radi o pismu na kojem smo po prvi put dobili bogoslužbene knjige, knjige sa kojima smo počeli služiti liturgiju i Bogu se moliti. Prvo zapisano na ovom pismu je 'Bože pomozi', 'Amin', 'Aleluja'. Od tada pa do danas na ovom pismu imamo štampariju Crnojevića, vladiku Danila, Svetog Petra Cetinjskog, Svetog Vasilija Ostroškog, njegova pisma, Njegoševa djela, Marka MIljanova, Jovana Dučića i sve je zapisano na ćirilici", rekao je otac Perović.

Gojko perovic trebinje1.jpg

Prema riječima oca Perovića, nikome u crkvi nije do nipodištavanja značaja svjetskih jezika na kojima se sporazumijevamo sa čitavim svijetom, ali je važno da bude sačuvano ono pismo na kome se naš narod prvi put pomolio Bogu i na čemu su napisane prve molitve.

"To sačuvano od naših predaka treba da predamo našim potomcima, našoj djeci. Lijepo je vidjeti ovu izložbu kaligrafije gdje su se trebinjska djeca okušala u ćirilićnoj crti i pored svih vještina koje danas imaju. Kaligrafski radovi zahtjevaju jedan umjetnički, slikarski i likovni dar da bi se napisalo na ćirilici. Tehnička mogućnost komunikacije će napredovati dok Bog bude htio, ali istina zapisana na ćirilici, pa samim tim, istina koju smo obavezni da sačuvamo na ćirilici znajući sve druge jezike i pisma. Nije bitno kako je napisano, nego i šta je napisano. Tu su se ćirilica i jevanđeolska nauka za nas srodili i postali jedno", zaključio je otac Perović.

Predsjednik Srpskog udruženje "Ćirilica" Vesna Andrić je kazala da je cilj da se pismo koje ima hiljadugodišnju tradiciju ne izgubi i da se ćirilici da više prostora.

"Sve počinje od toga da se ne razmišlja koliki je značaj ćirilice. Mi se trudimo da svake godine imamo drugačija događanja za slavu", poručila je Andrićeva.

Izložbu kaligrafskih radova "Ljepota pisanja" čini dvadesetak radova učenika iz trebinjskih osnovnih škola.

Gojko perovic trebinje4.jpg

Radovi su nastali u radionici koja je održana u Narodnoj biblioteci, a radionicu su vodile Žanela Pažin i Irena Jakšić. 

"Radovi su rađeni sa mnogo ljubavi prema pismu, očuvanju jezika i ćirilice. Objasnili smo djeci kaligrafiju i sa mnogo ljubavi oni su 'uplovili' u srednji vijek, zavolili su slova i uživali u radu radionice", istakla je Pažinova.

Sutra će u Sabornom hramu nakon liturgije biti prelomljen slavski kolač u čast krsne slave ovog udruženja.

Gojko perovic trebinje3.jpg