Set trebinje 20212.jpg

Samit energetike "SET - Trebinje 2021", na kome će ministri iz regiona, direktori energetskih preduzeća i istaknuti domaći i međunarodni stručnjaci za energetiku razmotriti energetsku budućnost Balkana, otvoren je danas u Trebinju.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da su energetski potencijali u regionu veliki, ali nisu dovoljno iskorišteni, te da bi zajedničkim radom i saradnjom u toj oblasti svi na ovom prostoru mogli da napreduju i ostvare veći profit.

"Na nama je da kreiramo zajedničke relacije. Budimo dalekovidi kao što i tema Samita u Trebinju - `Hibridna energetska budućnost` predviđa nova energetska rješenja gdje se kombinuju dva ili više izvora energije, ali i sistemi za pohranjivanje energije", rekao je Petrović na otvaranju Samita energetike u Trebinju.

On je naglasio da će na ovom samitu biti razmijenjena iskustva i vještine u izgradnji, upravljanju i održavanju energetskih sistema, te razmotrena budućnost energetskog sektora zapadnog Balkana.

"Potrebna nam je sigurna energetska budućnost kako u proizvodnji tako i u pohranjivanju energije i u snabdijevanju potrošača", rekao je Petrović.

On je ukazao da je nepredvidiva proizvodnja u solarnim i vjetro elektranama, ali da postoje tehnička rješenja.

Petrović je naveo da su na Samit u Trebinje došli eminentni stručnjaci iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Federacije BiH, te dodao da će u okviru ovog skupa biti održano sedam panela na kojima će se govoriti o energetskim strategijama i planovima u regionu, investicionim ciklusima i gradnji novih kapaciteta, nastavku liberalizacije energetskog tržišta, reformi daljinskog sistema grijanja u regionu, hibridnoj energetskoj budućnosti, obnovljivim izvorima enrgije i drugim temama.

Prema njegovim riječima, naučni odbor Samita prati sve diskusije i formiraće zajedničke zaključke koji će biti proslijeđeni svim učesnicima.

Set trebinje 20213.jpg

ĐOKIĆ: DO 2035. GODINE 11,5 MILIJARDI KM U OBLAST ENERGETIKE

Republika Srpska stavila je oblast energetike na prvo mjesto kao svoju najveću razvojnu šansu, izjavio je danas ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i najavio da je do 2035. godine u planu da se u ovu oblast investira 11,5 milijardi KM.
Đokić je na otvaranju Samita energetike u Trebinju rekao da je do sada u oblast energetike investirano više od tri milijarde KM i da je u toku realizacija velikih investicija.

On je dodao da pored ulaganja u putnu infrastrukturu, energetika polako preuzima primat u ekonomskom rastu i razvoju Republike Srpske.

U Hercegovini i istočnom dijelu Republike Srpske postoji koncentracija energetskih objekata zbog prirodnih resusra, rekao je Đokić i napomenuo da će se podupirati razvoj i ostalih dijelova, poput Semberije, Posavine, Krajine.

Đokić je naveo da je Republika Srpska inovirala strategiju razvoja energetika do 2035. godine i da su ciljevi racionalno upravljanje nacionalnim energetskim resursima, sigurno snabdijevanje građana energije, uravnoteženo iskorištavanje prirodinih energetskih resursa kao i gradnja energetiskih kapacitata u skladu sa modernom evropskom praksom.

On je napomenuo da je u toku izgradnja hidroelektrane "Dabar", a da je u saradnji sa Srbijom počela gradnja hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini, čime se ostvaruje ovaj veliki projekat o kome se pričalo više od 40 godina.

"Brine otpor da se gradi i razvija u BiH, što institucije u BiH pokušavaju da stanu na put ovom projektu i postavljam pitanje čija je to Republika Srpska i kome pripada, ako nije dio BiH", rekao je Đokić uvjeren da će biti dovoljno mudrosti i spremnosti da se realizuje ovaj kapitalni projekat koji će donijeti korist svima.

Ministar je naveo da je u toku i realizacija projekta malih hidroelektrana na rijeci Bistrici čija bi izgradnja trebalo da počne u drugoj polovini ove godine.

On je podsjetio da je izdato i više koncesija vjetroelektrana i solarnih elektrana u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska snažno prati direktive i smjernice Energetske zajednice", rekao je Đokić i ocijenio da je Srpska ušla u energetsku tranziciju i želi da prati savremene trendove u ovoj oblasti.

On je naglasio da Republika Srpska želi dijalog i saradnju sa svima kada je riječ i o energetici ali i o drugim oblastima, kao i da riješi otvorena pitanja.

"Otvara nam se velika šansa da stvaramo dobra za buduće generacije", istakao je Đokić i ocijenio da će ovaj samit u Trebinju na osnovu znanja svih učesnika doprinijeti razvoju energetskog sektora u Srpskoj, BiH i regionu.

Samit, čiji je drugi put domaćin grad Trebinje, organizuju "Elektroprivreda Republike Srpske", grad Trebinje i firma "Sajam energetike Trebinje" /SET/, a biće održan u Kulturnom centru Trebinje.

Skup se organizuje pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, Miistarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i kompanije "Končar", uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU i brojnih sponzora.