Set.jpg

Самит енергетике "Требиње 2021" (СЕТ), под слоганом "Хибридна енергетска будућност", биће одржан сутра и прекосутра, а у седам одвојених панела учествоваће више од 50 водећих стручњака из региона.

Овај самит други пут организују "Електропривреда Републике Српске", град Требиње и фирма "Самит енергетике Требиње", а овога пута покровитељи су Влада Републике Српске, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, компанија "Кончар" уз подршку Секретаријата Енергетске заједнице те спонзорства компанија "Елнос Гроуп", "Инфинитy гроуп" и "Дwелт".

Теме о којима ће се говорити у оквиру панела су "Енергетске стратегије и енергетски климатски планови у региону", "Клуб 1.000 МW", "Инвестициони циклуси - градња нових енергетских капацитета", "Успостављање организованог тржишта електричне енергије у региону", "Реформа сектора даљинског гријања у регији", "Хибридна енергетска будућност", "Развој потенцијала обновљивих извора енергије региона" те "Модели, услови и препреке за инвестирање у сектор енергетике".

Када је ријеч о панелистима, учествоваће их више од 50, међу којима су и највећи стручњаци региона, али и министри и водећи људи електропривреда Републике Српске, БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Словеније те представници УСАИД-а, УНДП-а, ГИЗ-а, ДЕРК-а, РЕРС-а, ФЕРК-а, као и представници Европске асоцијације даљинског гријања, пословна удружења топлана Српске, БиХ и Србије.

Како појашњавају организатори, самит ће бити одржан у Културном центру Требиње уз поштовање свих епидемиолошких мјера, због чега препоручују да се учесници региструју путем онлине платформе за праћење догађаја, а све информације могу се наћи на wеб-сајту www.сетребиње.цом .

Александар Бранковић, директор фирме "Самит енергетике" (СЕТ), каже да ће на овом самиту бити више од 150 учесника, међу којима су и панелисти, те да се очекује да више од 2.000 људи путем онлине платформе прати панеле и комплетан самит.

"Теме које ће доминирати су оне које се тичу израде енергетских климатских планова у региону. Неке земље су то већ урадиле, а БиХ тренутно има нацрт који је предала Енергетској заједници. Први панел је транзиција енергетског сектора, израда климатских планова и декарбонизација и ту ће говорити и Јанез Копач, генерални секретар Енергетске заједнице", рекао је Бранковић.

Он је додао да је планирано и да министри из региона одрже заједнички састанак у "Електропривреди Републике Српске".

Поред тога, биће одржан и панел на којем ће директори свих електропривреда из региона говорити о изградњи енергетских капацитета, а с обзиром на то да су све електропривреде у региону у инвестиционом циклусу, то ће бити прилика да се сумира оно што се ради у енергетици у региону.

"Значај овог самита је велики, прво због контаката, али и из разлога што је то постала манифестација која окупља цијели регион у малом мјесту какво је Требиње", рекао је Бранковић.

О значају одржавања Самита енергетике у Требињу 20. и 21. маја говорио је и Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа, који је рекао да је то добра прилика за промоцију и афирмацију енергетских политика Републике Српске, БиХ и региона.

"Увјерен сам да ће овогодишњи самит дати одговоре на многе изазове у области енергетике те да ћемо на темељу научних и стручних расправа доћи до закључака који ће бити јасан путоказ за даље јачање енергетског сектора у Републици Српској, БиХ и региону", рекао је Кошарац.

Он је истакао да је енергетика препозната као развојна шанса у Републици Српској и Федерацији БиХ, о чему свједоче напори ентитетских институција да кроз своју легилсативу и стратешке планове прате нове трендове и унапређују могућности у својој области.

"Да бисмо постигли жељени ниво развоја, неопходно је трансформисати сектор енергетике те га прилагодити тренутним и потребама будућности. Скупови као што је СЕТ омогућавају размјену знања и искустава у области енергије, захваљујући чему можемо доћи до рјешења од великог значаја за реформу енергетског сектора", истакао је Кошарац.