vakcina korona.jpg

Ginekolog iz GAK “Narodni front” iz Beograda Ana Mitrović Jovanović, imunolog iz Dječje klinike u Tiršovoj iz Beograda Srđa Janković i Pavle Zelić iz srpske Agencije za lijekove i medicinska sredstva ističu da su vakcine protiv virusa korona bezbjedne i efikasne i da ne postoji nijedan dokaz da bi mogle negativno da utiču na plodnost i reproduktivnu funkciju.

Imunolog iz Dječje klinike u Tiršovoj Srđa Janković kaže da strah od steriliteta jeste po anketama dominantan razlog zbog kojeg se mladi ne vakcinišu.

– Iza te priče ne stoje apsolutno nikakve činjenice, nikakve naučne studije, čak nikakvi zamislivi razlozi zašto bi vakcina mogla da ima takav efekat – objašnjava Janković.

Ističe da nema nijednog sastojka u vakcinama koji je nepoznat nauci i da su vakcine prošle sva klinička ispitivanja, kao i sve druge.

– Birokratija je malo ubrzana, više novca je investirano, organizaciono je sve bilo izvedeno efikasnije. To ne znači da su ispitivanja obuhvatila manje ispitanika ili da su bila manje rigorozna – naglašava Janković, piše Kurir.

Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva ističe da je proces dolaska do vakcina protiv korona virusa ubrzan nevjerovatnim naporima naučnika i regulatora koji su se fokusirali na iste poslove.

– Da li znate šta se nalazi u svakom lijeku koji koristite? Apsolutno ne, ali vjerujete institucijama i međunarodnim tijelima koje su provjerile sve te lijekove – ističe Zelić.

Naglašava da Agencija garantuje kvalitet, efikasnost i bezbjednost svake serije vakcina. Pavle Zelić ističe i da Srbija ima više nego dovoljno vakcina i različitih tipova vakcina, da svako može da izabere, pa nema razloga da mladi bilo šta čekaju.

– Nema više bilo kakvog razloga i opravdanja da bilo ko čeka. Masovna vakcinacija mora da bude bukvalno takva – masovna i bez ograničenja – ističe Zelić.

Ističe da apsolutno nema razloga da se bilo ko pribojava da će vakcinacija uticati negativno na plodnost.

– Paralelno sa planiranjem trudnoće ili liječenjem neplodnosti, možemo da se vakcinišemo. Kada je u pitanju trudnoća, koncentrišemo se isključivo na ‘Fajzerovu’ vakcinu, koja je jedina vakcina za koju imamo podatke iz Amerike i Izraela da kod trudnica koje su je primile nisu zabilježeni nikakvi neželjeni efekti – kaže doktorka Mitrović Jovanović.

Kaže da ako žena primi prvu dozu Fajzerove vakcine, a potom ostane trudna, treba da primi i drugu dozu u regularnom terminu.

– Naša preporuka je da se trudnicu vakcinišu poslije prvog trimestra, ali to ne znači da ne mogu biti vakcinisane i u prvom trimestru trudnoće – ističe doktorka Mitrović Jovanović.