proljecni umor.jpg

Iako bismo naizgled pomislili da sa dolaskom toplih dana naš organizam treba da ima mnogo više energije, gotovo svake godine dešava se upravo suprotno.

Učestale su pojave glavobolje, osjećamo se malaksalo, nemamo snage, stalno nam se spava, a nerijetko se i razbolimo zbog pada imuniteta, zbog čega smo znatno podložniji virusima i bakterijama.

Ovakvo stanje umije da bude dosta opterećujuće i fizički i psihički, jer taman kad pomislimo da ćemo se konačno više aktivirati jer je napolju lijepo vreme, mi nemamo dovoljno snage da se pokrenemo.

Sve to, naravno, ima svoje objašnjenje, o čemu ćemo opširnije u nastavku, ali i načine pomoću kojih je ova stanja moguće barem djelimično preduprijediti, kao i ublažiti.

Saznajte kako da se izborite sa proljećnim umorom.

Čime je proljećni umor prouzrokovan?

Prvo pomenimo zimsku ishranu, koja je teška i ne sadrži dovoljno minerala i vitamina, što automatski utiče na pad energije, kao i na slabljenje imuniteta.

Tome doprinosi i nedovoljno izlaganje suncu, kao i nedovoljno boravljenje na svježem vazduhu tokom prethodnih mjeseci.

I naravno, ono što takođe ima ogroman uticaj na nastanak proljećnog umora jesu nagle temperaturne promjene.

Sunce i toplo vrijeme uglavnom granu iznenada, a nije rijetko ni da se tokom samog proljeća temperature ponovo spuste ispod prosjeka. I tako naizmjenično - toplo, hladno, sunce, kiša.

Naš organizam jednostavno nije pripremljen na sve ovo.

Ljekari objašnjavaju da se u periodu klimatskih promjena to jest smjene godišnjih doba, naši hormoni drugačije luče, i organizam ne može da se navikne na nagle tepmeraturne skokove, zbog čega troši više energije kako bi se prilagodio, i što je ključno - troši ćelije imunosistema, zbog čega se i osjećamo toliko slabo, a pogotovo smo podložni bakterijama i virusima. Dakle, radi se o jednom fiziološkom stanju organizma.

Tokom proljeća nije ništa neobičan povećan broj respiratornih, pa i crijevnih infekcija, malaksalost, bolovi u mišićima, pa i pojava anemije kod mnogih.

Proljeće je omiljeno doba u godini mnogima od nas, jer sa njim dolazi ljepše vrijeme i možemo više vremena da boravimo u prirodi.

I pored toga, mnogi ljudi se žale na konstantan umor koji ih spriječava da budu aktivni, iako su to jedva čekali.

Javlja se i smanjena efikasnost na poslu, nedostatak koncentracije utiče i na produktivnost.

Ako ste primjetili navedene simptome i kod sebe početkom proljeća, ako ste pomalo rastrojeni, pospani i borite se sa glavoboljama, nemojte da brinete. To je prolazno stanje koje je posljedića proljećnog umora.

Šta treba preduzeti i kako se izboriti sa proljećnim umorom?

Na prvom mestu - ishrana. Morate prestati da unosite tešku i kaloričnu hranu, unosite što više vitamina i minerala, svježeg voća i povrća, i izbjegavajte suplemente.

Ako ne unosite dovoljno vitamina putem ishrane, koristite suplemente vitamina koji će vam pomoći kod umora, ali i kod jačanja imuniteta.

Zimska ishrana umije da bude jednolična i teška, pa stručnjaci konstatuju da je početkom proljeća prisutan nedostatak vitamina C.

Kada je imunitet oslabljen, organizam je podložan infekcijama. Iskoristite početak proljeća da jedete svježu, zdravu hranu koja je bogata vitaminima i mineralima.

Potom - spavajte što više! Vašem organizmu je prijeko potreban odmor. Naročito se trudite da spavate u periodu od 22.00 do 2.00 sata ujutru, kada se tijelo u najvećoj mjeri regeneriše.

Ako ste navikli da spavate u drugom terminu, preorganizujte, neka vam odmor bude na prvom mjestu.

Boravite što više na suncu i svježem vazduhu, čak i onda kada vam se čini da nemate snage za to. Vitamin D koji na taj način dobijamo je ključan, i u ogromnoj mjeri će uticati na vaše raspoloženje.

I ne zaboravite fizičku aktivnost. Pronađite onu koja vam naviše odgovora, može biti i umjerana ili slabijeg inteziteta za početak, i startujte što prije.