Herceg novi2.jpg

U Herceg Novom će u nedjelju 9. maja biti održani lokalni izbori na kojima će 25.590 birača birati novi saziv lokalnog parlamenta, a samim tim i budućeg predsjednika ove Opštine, koji se bira posredno, većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Iako Herceg Novi važi za grad u kome prosrpska koalicija pobjeđuje godina, a u kome DPS predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nema ni najmanje izglede da formira vlast, pa čak ni sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima, takozvani „srpski blok“, iako je od tog "srpski" ostao samo blok, ovoga puta se ponovo podijelio, a glavnu političku borbu vode Demokratski front /DF/ i DEMOKRATE.

Podjela je više nego očigledna pa onaj ko otvori profile na društvenim mrežama od ove dvije partije/koalicije stekao bi utisak da na ovim izborima građani Herceg Novog biraju između Mitropolije crnogorsko-primorske i takozvane Republike Kosovo. Bar takve poruke, zloupotrebljavajući prvenstveno Crkvu, šalje politički establišment grada ispod Orjena i same Crne Gore. Umjesto o razvojnim projektima, DF i DEMOKRATE su zaratile do te mjere da je veoma teško odgovoriti na pitanje „Šta se to događa u Herceg Novom?“. Najjednostavnije – vlast je slast i draga je i jednim i drugim, a Nikšić, u kome je DF doživio politički potop iako je imao svu moguću podršku specijalnih timova iz Beograda - kao i sada u Herceg Novom, a DEMOKRATE svoju renesansu -  ne smije da se ponovi.

Poučeni rezultatima izbora u Nikšiću, u kome je DF osvojio tek jedan mandat više od DEMOKRATA, ovoga puta kampanja je krenula toliko prljavo da je postalo tragikomično čitati objave ove dvije koalicije/partije na društvenim mrežama. Očigledno je da ni jedne ni druge Herceg Novi ne interesuje, ali je pobjeda na izborima, tačnije osvajanje najviše mandata – prioritet broj jedan i to po svaku cijenu, pa čak i uz neograničene bljuvotine i političku nekulturu.

df - demokrate.png

Zanimljivo je da DF zamjerama DEMOKRATAMA mnogo štošta, a najviše to da - iako su kako u Herceg Novom, tako i u Podgorici na vlast došli glasovima srpskog biračkog tijela, nemaju političke snage da javno kažu da su dio prosrpskog političkog bloka. Umjesto toga njihov predsjednik Aleksa Bečić, inače predsjednik crnogorskog parlamenta, svoju partiju i sebe predstavlja kao građansku opciju koja je za Crnu Goru i srpsku crkvu.  DEMOKRATE sve češće u svojoj odbrani od DF-ih napada koriste nekoliko riječi: „mitropolit Amfilohije“, „vladika Joanikije“, „Crkva“. A zaboravljaju da je Aleksa Bečić, ničim izazvan, sročio pismo čestitke i uputio ga na adresu premijera takozvane Republike Kosovo. A zatim, kao da su se takmičili ko će to prije da uradi, čestitku je poslao i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, samo je ova njegova bila naglašena na kosovskog premijera.

stevan katic herceg novi.jpg

Poslata pisma su u najmanju ruku i politički korektna i politički nepotrebna. Korektna su jer je nova vlast priznala poštovanje međunarodnih ugovora i obaveza koje je sklopila Crna Gora i samim tim i poštovanje odluke o priznavanju takozvanog Kosova. Ali, ona su i nepotrebna jer su upravo DEMOKRATE i sam Krivokapić koji ih je u više navrata podržao iako je bio nosilac DF-ove liste, tokom prošlogodišnje izborne kampanje isticani kao srpski blok kome je važna riječ blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, čije ime sada koriste isključivo da bi odgovorili na optužbe DF-a. Nemoguće je zamisliti šta bi im mitropolit rekao da je svjedok onoga što rade i kome čestitaju na imenovanjima!?

DEMOKRATE nisu smogle snage ni da se jasno izjasne, bar u Herceg Novom, jesu li Srbi ili Crnogorci, govore li srpskim ili takozvanim crnogorskim jezikom, je li Kosovo i Metohija Srbija ili pak priznaju nezavisnu kosovsku državu. Uz sve ovo, ipak bi da dobiju srpske glasove i da se po potrebi predstavljaju kao zaštitinici srpske Crkve. U najmanju ruku licemjerno.

becic joanikije.jpg

S druge strane, DF predvođen liderima tri partije – Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem – odavno je zaslužio da mu se srpsko glasačko tijelo jednom zauvijek zahvali za sve ono što za njih jesu i nisu uradili. I to na jedini mogući način – da ne glasaju za njih i da jednom zauvijek ove samoprozvane lidere pošalju u političku penziju. Ni DF-u ne manjka nesigurnosti, pa su čas Srbi veći od svih drugih Srba, a čas su galamdžije koje se deru na tadašnjeg mitropolita Amfilohija i umišljaju da će bez njih propasti sve srpsko u Crnoj Gori. A zapravo su samo produžena ruka zvaničnog Beograda, kojoj upravo Srbi u Crnoj Gori ne pridaju prevelik značaj. Što nije slučaj sa samom Srbijom. Iako se DF nameće kao jedini srpski blok, što u ovom trenutku zaista i jeste, šurovanje sa vlašću u Beogradu nimalo nije drago dobroj većini njihovog glasačkog tijela u Crnoj Gori. Saradnja sa Srbijom svakako je prihvaćena i poželjna - bar za srpsko glasačko tijelo. Sa njenom vlašću ne – jer je dobro poznato šta su tabloidi pod kontrolom Beograda pisali o mitropolitu Amfilohiju i vladici Joanikiju. To im Srbi u Crnoj Gori ne mogu zaboraviti. DF to, s druge strane, nije ni primjećivao. U najmanju ruku licemjerno!

medojevic mandic knezevic.jpg

Na DF-u je i veliki politički pritisak, posebno nakon katastrofalnog izbornog rezultata u Nikšiću, gdje je zapravo doživio izborni debakl. I dok je DF smišljao kako dalje nakon Nikšića, Bečić i Krivokapić su napravili nekoliko prvorazrednih političkih grešaka - od Krivokapićevog prijedloga za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog stava o navodnom genocidu u Srebrenici za koji je rekao da je spreman da ga prizna tek kada se nedvosmisleno i dokaže do čestitki takozvanim kosovskim funkcionerima. Kec na desetku za DF da pokrene opšu hajku na DEMOKRATE u Herceg Novom i ne doživi novi politički debakl, koji im je inače bio neminovan.

df herceg novi.jpg

Sve u svemu, za DF Herceg Novi nije izgubljen i spremni su na korišćenje svih sredstava da dođu do kakvog-takvog izbornog rezultata. A DEMOKRATE, čiji je aktuelni predsjednik hercegnovske Opštine Stevan Katić, više ne mogu da računaju na lagodnu pobjedu. Međutim, jedni bez drugih neće moći da formiraju vlast. Ili ipak hoće - ako kao partnera uzmu DPS Mila Đukanovića, koji stoji sa strane i gleda kako se svađaju oni koji su do juče zajedno pravili platformu za njegovo skidanje sa vlasti u Crnoj Gori poslije više od 30 godina apsolutističke vladavine.

Vlast je ipak slast!

djukanovic-nazdravlja.jpg