joga u trudnoci (2).jpg

U trudnoći se brojne stvari u vašem organizmu mijenjaju. Hormoni odnose svoj danak, a sve veći stomak vas čini tromijim i sporijim.

Ipak, to ne znači da treba samo da ležite, čak naprotiv! Trudnoća je idealno vrijeme da se počne sa jogom, jer ove vježbe uravnotežavaju hormone, popravljaju cirkulaciju, otklanjaju bolove, jačaju karlicu…

Najvažnije od svega je to što ove vježbe pomažu ženi da se sa puno ljubavi i blaženstva poveže sa svojom bebom, a uz sve to olakšavaju porođaj i pomažu da sve prođe brže i bolje po vas i vašu bebu.

Pogledajte tekst koji slijedi i saznajte zašto treba da se bavite jogom u trudnoći, ali i na šta treba da obratite pažnju ako se na to odlučite.

Iskustvo pokazuje da žene koje su upražnjavale jogu u trudnoći, osjećaju njene dobrobiti dugo poslije porođaja. Fizička kondicija se popravlja, otklanjaju se nelagodnosti u tijelu i bolovi u leđima.

Rad s trudnicama, mamama i bebama predstavlja posebno zadovoljstvo. Predivno je raditi s tim grupama, jer su veoma specifične i inspirativne. Mame koje na časove dolaze kao trudnice, obično poslije porođaja pokažu interesovanje da se vrate sa svojim bebama i nastave da rade jogu.

U trudnoći je joga značajna, jer se sve vrijeme radi na snazi i fleksibilnosti mišića, koordinaciji i balansu. Na časovima za mame izvode se specijalne vježbe koje one rade same sa svojim bebama. Majke na časovima uspostavljaju posebne odnose sa svojom djecom, ali i sa grupom i svi zajedno uz pomoć joge nalaze svoj mir, zadovoljstvo i ispunjenje.

Najčešći motiv ljudi da krenu na jogu jeste svakodnevica, jer je više od 80% bolesti današnjice bazirano na stresu koji blokira cirkulaciju energije u tijelu.

Prednosti prenatalne joge

Prenatalna joga osim što jača vašu mišićnu strukturu, pomaže vam da ostanete fit i tokom drugog stanja, kao i brojne druge prenatalne aktivnosti, zapravo pomaže i da se pripremite za porođaj.

Poboljšava se elastičnost tijela, radi se na mentalnom fokusu i uči svrsishodnom disanju koje je ključno za porođaj!
Istraživanja su pokazala da prenatalna joga olakšava i neke od uobičajenih nus pojava trudnoće, pa tako poboljšava san, smanjuje nivo stresa i eliminiše anksioznost koja može biti jako opasna po plod, smanjuje bol u leđima, eliminiše pojavu mučnine, nesvjestice i nedostatak daha tipične za trudnoću.

Šta podrazumijeva čas joge

Disanje je ključan dio joge. Fokusiraćete se na lagane i duboke udisaje i izdisaje koji pomažu da se vrati balans uma i tijela, smanjuju napetost mišića, povećavaju kapacitet pluća ključan za porođaj, ali i daju vam mogućnost vježbanja tehnika disanja koje će biti od velike pomoći tokom samog porođaja.

Lagano istezanje je druga faza u prenatalnoj jogi. Lagano istezanje poboljšava cirkulaciju i smanjuje napetost u mišićima ujedno povećavajući elastičnost tijela.

Joga poze - Lagano zauzimanje različitih joga poza utiče na jačanje mišićne strukture, bolju elastičnost tijela i balans.

Opuštanje - Svaki joga čas se završava relaksacijom tijela i opuštanjem misli. Smiruje se puls i tijelo vraća u stanje smirenosti. Slušaćete umirujuću muziku ili svoje disanje. Ovo su divni momenti kada uspostavljate vezu sa svojom bebom i osjećate njene umirujuće pokrete u vašem stomaku.

- Ukoliko idete na regularni joga čas, obavezno skrenite pažnju instruktoru na vaše drugo stanje, kako bi određene vježbe prilagodio vama ili preporučio, mada vam svakako preporučujemo da ipak birate jogu prilagođenu baš trudnicama.

- Prije odlaska na jogu obavezno se konsultujte sa svojim ginekologom, kako bi ustanovio da li je bezbjedno da radite bilo kakve vježbe.

- Nakon prvog tromjesečja ne radite nikakve poze koje podrazumijeva ležanje na leđima, jer mogu smanjiti dotok krvi do fetusa.

- Od drugog tromjsečja stojeće vježbe radite pridržavajući se za zid ili stolicu jer vam se sada promenilo težište tijela. Takođe, izbjegavajte čučnjeve, jer mogu izazvati prevremeni porođaj.

- Izbegavajte da radite vježbe u pregrijanim prostorijama.

- Osluškujte svoje tijelo. Ako vam bilo koja vježba predstavlja neprijatnost, izrazitu teškoću ili pritisak, nemojte je raditi.
Fokusirajte se na one koje vam prijaju.

Joga poze koje su dobre u trudnoći:

* Leptir istezanje,

* Povijanje u struku u sjedećem položaju,

* Mačka/krava,

* Kobra,

* Bočni ugao,

* Povijanje unapred stojeći (sa stolicom kao osloncem),

* Trougao.

joga u trudnoci (1).jpg

U svakom slučaju, preporučujemo da joga vježbe u trudnoći uvijek i isključivo radite pod nadzorom stručne osobe - nikako same kod kuće.