milos sobajic trebinje (1).JPG

Jedan od najvećih srpskih i evropskih slikara Miloš Sobajić, koji je u subotu preminuo od posljedica virusa korona u KBC “Dragiša Mišović”, biće sahranjen u četvrtak, uz najviše počasti u Aleji zaslužnih građana Srbije na Novom groblju u Beogradu, javljaju “Večernje novosti”.

Donosimo intervju koji je Šobajić 2018. dao za portal TrebinjeLive.info, prilikom izložbe njegovih radova u Trebinju, koju je naš portal svrstao kao događaj koji je obilježio tu godinu u našem gradu.

milos sobajic trebinje (3).JPG

Trebinje, 19. oktobar 2018. - Jedan od najvećih srpskih slikara i vajara današnjice Miloš Šobajić po prvi put je 2018. izlagao u Trebinju, gradu kome se vratio nakon 20 godina.

Fasciniran je, kazao je u razgovoru za TrebinjeLive.info, onim šta je vidio, posebno drvećem, bedemom oko Starog grada, spomenicima Dučiću, Njegošu i Jeleni Anžujskoj, parkom, te rijekom Trebišnjicom i Hercegovačkom Gračanicom.

Nakon prespavane noći u našem gradu, priznao je da se osjećao kao da se probudio na moru.

"Čist i divan vazduh. Buđenje u ovakvom ambijentu je kao buđenje u raju. Raj nije dobar jer je to večni mir, treba da je napeto. Svako jutro ustajem sa velikom zebnjom, bilo da se budim u Parizu ili Beogradu, jer me čekaju neprijatne vesti koje tog dana moram ispraviti. Ovde na jugu Hercegovine nemam nijednu neprijatnu vest, sve su prijatne kao i moja izložba", ističe Šobajić.

Hercegovina je za Šobajića centar srpstva. Sjeća se da mu je košarkaški trener Želimir Željko Obradović prije 20 godina, u društvu proslavljenog košarkaškog asa Trebinjca Dejana Bodiroge, rekao da u svijetu, po “fizičkom sastavu”, ne postoji bolji igrač od Hercegovca.

“Bodirogu ne možete da povredite. Ne može se desiti da mu je zglob iskočio i da ga kuk preseče kad skoči. To ne postoji. To je takav kvalitet i to samo može Hercegovac jer je naučio da trči po ovim brdima, da se valja, pada i ponovo diže. On je uvek snažan, moćan i visok i to je fascinantno kod Hercegovca, kod kojih ima i dosta umnih ljudi poput Jovana Dučića", priča Šobajić.

milos sobajic trebinje (4).JPG

Dok je sa novinarom portala TrebinjeLive.info šetao ulicama grada, kazao da bi volio da u našem gradu ima kuću i da ovdje ljetuje, jer, kako je tada priča, u Trebinju sve odiše morem, od koga se on "pretvara u kosmos".

Za Šobajića kažu da je "romantik u duši, buntovnik na platnu" što on objašnjava činjenicom da voli “brutalno izražavanje, a ne brutalno ponašanje”, u kome slika mora da posjeduje energiju, što je neophodno za svako djelo.

"Brutalno izražavanje na slikama je za mene nešto najlepše, a moj idol Mikelanđelo Merizi Da Karavađo je radio samo najbrutalnije slike tamno, svetlo, što im je dalo brutalnost i dinamiku. Trudim se da moje slike budu brutalne i nadam se da jesu", kaže Šobajić.

U njegovom životu veoma je važna i ljubav. Obožava, kako kaže, nekog da voli, poput supruge Maje Iskuierdo, koja je njegova ljubav za sva vremena, što mu daje nevjerovatnu snagu koja ga podmlađuje.

milos sobajic izlozba.jpg

Voli i mnoge gradove poput Carigrada (Istanbul), Pariza, Beograda..., a grad svjetlosti je za njega najluđi grad na svijetu, dok je Beograd najdraži. Kaže i da je sramno što Evropska unija i Sjedinjene Američke Države ne žele da srpski narod živi u jednoj državi.

"Beograd ima ogromnu energiju umetnika i stvaralaca, čudan ambijent i ne bih mogao da živim bez Beograda gde u zadnjih desetak godina provodim najviše vremena i Srbije koja je divna zemlja. Cilj srpskog naroda je jedinstvo i danas se nalazimo u tri države - Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori i sramno je što ne žele blagostanje srpskog naroda u jednoj državi ako žele mir", istakao je čuveni slikar.

Porodica Šobajić potiče iz Stare Hercegovine, iz istoimenog naselja koje se nalazi pored manastira Ostrog. Dugo vremena se "seljakala", dok se nije nastanila u Nikšiću. Milošev djed po ocu bio je uspješan trgovac, a stric Ilija čuveni slikar, koji je studirao slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Beču.

"On je bio izvanredan crtač da nacrta realistički portret, ali nije bio kreator. Verovatno sam od njega nasledio želju za crtanjem, slikanjem i da predstavljam svet na taj način slikom i skulptiurom", kaže Šobajić.

Majka mu je rodom iz Like za koju kaže da je jedna čvrsta žena daleko od intelektualizma, puna života, jednostavno rečeno - majka troje djece, i od koje je naslijedio želju za životom, stvaranjem i radom. Otac mu je bio intelektualac, i od njega je uzeo intelektualnu suštinu.