Vladika longin.jpg

U doba kada je korona virus tema broj jedan u svjetskim medijima, priča o jednom vladici iz Ukrajine, može znatno da uljepša dan, te i ljudima vrati vjeru i nadu u bolje sutra.

Naime, vladika Longin, već nekoliko decenija vodi računa o onima kojima je pomoć najpotrebnija, napuštenoj djeci, od kojh su neka rođena čak i sa HIV virusom.

Za vladiku Longina Černovačkog, igumana manastira svetog Vaznesenja u mjestu Bančesku u Ukrajini, može se reći da je jedna od rijetkih svijetlih tačaka u turobnom životu više od 400 mališana koji se nalaze ili su prošli kroz sirotište koje se nalazi pri ovom manastiru, piše Blic.

Oni koji su imali prilike da ga upoznaju, za njega kažu da je živi svetac, a kao razlog tome navode njegovu ljubav i posvećenost djeci.

Naime, Longin usvaja svu djecu koja su odbačena od roditelja i do sada je od njih 400, pod njegovim prezimenom, počevši od devedesetih godina zavedeno čak 250 mališana.

Kako se navodi, među tom djecom je najveći broj onih koji su rođeni sa invaliditetom, razvojnim smetnjama, ali nažalost, i virusom HIV.

Zahvaljujući njemu veliki broj mališana je sklonjen sa ulice i izveden je na pravi put, zbog čega ga svi oni smatraju i zovu svojim ocem, zbog čega se kasnije, kad oforme svoje porodice, vraćaju i sami u manastir da pomažu Longinu oko podizanja i usmjeravanja na pravi put druge djece.

O njemu i ostalim plemetnim monasima snimljen je i dokumentarni film u kojem se vidi na koji način i sa koliko ljubavi vode računa o mališanima koji su svoju porodicu i dom pronašli pod njihovim krovom.