Proljece 2021.jpg

Proljeće ove godine dolazi 20. marta u 10.37 časova To je 79. dan od početka godine. Istog dana na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen. Proljeće će trajati 94 dana - do 21. juna 2021., kada u 5.32 časova počinje ljeto, saopštili su iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/

U trenutku početka proljeća Sunce se nalaziti u sazviježđu Riba. Od naše planete udaljeno je 149 miliona km i svjetlosnom zraku da pređe tu razdaljinu potrebno je 8,28 svjetlosnih minuta.

Sunce je prvog dana proljeća izašlo u 5.43 časa, a zalazi u 17.53 časova. Nad horizontom Sunce će provesti 12 sati i 10 minuta.

"Proljeće počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju presječe nebeski ekvator i pređe na sjevernu nebesku sferu. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu. Dan (obdanica) i noć traju otprilike po 12 sati i jednaki su zato se taj dan zove dan proljećnog ekvinocija (lat. aequs = jednak, nox = noć) tj. dan proljećne ravnodnevice", pojašnjavaju iz TAU.

Ovo kretanje Sunca je samo prividno jer u stvarnosti Zemlja se okreće oko Sunca.

Kada stigne proljeće sve postane ljepše. Sivilo zime nestane u šarenilu toplih boja zelenih travnjaka, mirisnog cvijeća i olistalog drveća. Priroda se probudi, ptičice veselo pjevaju, laste se vraćaju sa dalekog juga, a pčele lete sa cvijeta na cvijet u društvu šarenih leptira. I ljudi ovdje najviše vole proljeće.