Peugeot 308 novi1.jpg

Kompanija Peugeot je i zvanično predstavila treću generaciju modela 308 koji dolazi s novim logotipom.

Već na prvi pogled se može uočiti da se Peugeotovo odjeljenje za dizajn mnogo potrudilo jer novi hatchback 308 izgleda zaista lijepo. Peugeot je drastično promijenio dizajn modela zbog izgleda, ali i bolje aerodinamike.

Treća generacija je bazirana na evoluciji EMP2 platforme, međuosovinsko rastojanje je produženo za 55 mm u odnosu na prethodni model, dok je vetrobransko staklo više nagnuto i pomjereno prema nazad. Krov je niži za 20 mm. Tu su i dnevna svjetla u obliku očnjaka.

Nova 308-ica je dugačka 436 cm (11 cm duža nego ranije), visoka je 144 cm, međuosovinsko rastojanje iznosi 268 cm, dok je koeficijent otpora vazduhu 0,28. Ovdje i podatak da su točkovi od 16 do 18 inča.

Zapremina prtljažnika je nešto manja nego ranije (umjesto 420 sada 412 litara odnosno 1323 litra sa oborenim zadnjim sjedištima).

Peugeot 308 novi2.jpg

Nova rješetka hladanjaka je slična onoj koju ima veći model 3008, a u fokusu je novi Peugeotov logotip iza kojeg se krije glavni radar potreban za moderne pomoćne sisteme za vožnju.

Nazad je produženi krovni spojler te svhetla s novim svjetlosnim potpisom, a bok je dobio naglašenije lukove točkova.

Naprijed se nalaze full LED svjetla, a bolje opremljeni modeli posjeduju LED Matrix svjetla.

U unutrašnjosti se nalazi poznati kompaktni upravljač te 10-inčni digitalni klaster iznad njega. Standardna veličina centralnog infotainment ekrana iznosi 10 inča, a dugmad osjetljiva na dodir se mogu prilagoditi potrebama vozača. Fizičkih kontrola klima uređaja nema, ali je tu HOME dugme kako bi korišćenje infotainment sistema bilo jednostavnije i lakše, za razliku od modela 3008.

Ponudu motora čine 1,2 litarski trocilindrični benzinac koji razvija 110 KS i dostupan je samo sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, dok je verziju sa 130 KS moguće dobiti u kombinaciji sa manuelnim ili automatskim mjenjačem. Što se tiče dizela, tu je 1,5 litarski četvorocilindrični motor uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem koji razvija 130 KS, a kupcima je na raspolagašnju i plug-in hibrid koji isporučuje 180 KS. Postoji i snažnija verzija sa 225 KS.

Peugeot 308 novi3.jpg

Svi modeli imaju pogon na prednje točkove, kapacitet baterije hibridnih modela iznosi 12,4 kWh, a autonomija u elektro modu je 60 km.

Prodaja u Evropi počinje u drugoj polovini ove godine.