Djukanovic mandic krivokapic.jpg

Očekivano, a ipak iznenađujuće. Ovako se ponajbolje mogu opisati rezultati jučerašnjih lokalnih izbora u Nikšiću, na kojima je DPS Mila Đukanovića doživio poraz i izgubio vlast u drugom po veličini gradu Crne Gore, piše Blic.

I to je sve od očekivanog. Sve ostalo što smo sinoć saznali spada u domen iznenađenja.

Pođimo redom:

1) DPS još nije umro, a kad će ne znamo

Analitičari su koaliciji oko partije predsjednika Mila Đukanovića prognozirali izmedju 27 i 32 odsto glasova, a DPS je završio sa sjajnih 40 odsto - malo više nego na parlamentarnim izborima u istom gradu.

Tako su izbori koji su najavljivani kao politička sahrana struje koja je 30 godina upravljala Crnom Gorom zapravo pokazali da su DPS i Đukanović i dalje pojedinačno najjači, uprkos seriji od dva velika poraza.

Đekna još nije umrla, izgleda da nema ni namjeru u skorije vrijeme, a jučerašnjih 40 odsto joj uliva novu energiju. Pogotovo kad se imaju u vidu zatrovani odnosi između pobjednika na parlamentarnim izborima - Demokratskog fronta i struje okupljene oko premijera Zdravka Krivokapića.

2) Pirova pobjeda Demokratskog fronta

Čemu su se do sinoć nadali Andrija Mandić i DF?

Prije svega, nastavku pobjednosnog trenda sa parlamentarnih izbora i jakom rezultatu koji bi pojačao politički prestiž DF. Nadali su se da će još jednom veličanstvenom pobjedom izvršiti dodatni pritisak na “odmetnutog” premijera Krivokapića koji bi zatim morao da pristane na rekonstrukciju vlade. Možda i na vanredne izbore.

Ništa od toga se nije dogodilo.

Koalicija oko Mandića je osvojila samo 26 odsto glasova, što je za 11 odsto manje nego na parlamentarnim izborima. Ali tada su sa sobom imali i harizmatičnog Krivokapića.

Ode Krivokapić (a i Miodrag Davidović Daka) - ode čak 11 odsto.

To gorči jučerašnju “pobjedu” DF. Uklješteni su izmedju revitalizovane DPS i koalicije “Mir je naša nacija” predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koja je u velikom naletu. Nemaju ni podršku Mitropolije crnogorsko-primorske SPC i vladike Joanikija.

Pobjeda da je ne poželite. Možda će DF dobiti mjesto prvog čovjeka Nikšića, ali su izgubili pobjednički tempo i politički prestiž u možda i ključnom momentu.

3) Zdravko leti visoko, uz “malu” pomoć Mitropolije

Koalicija “Mir je naša nacija” osvojila je juče odličnih 23 odsto glasova, što je skoro 10 odsto više nego na parlamentarnim izborima. Ovim tempom rasta bi na nekim izborima u bliskoj budućnosti mogla da prestigne i koaliciju oko DF i Andrije Mandića, što je pomisao koja uvodi novu dinamiku u politički život Crne Gore.

Najjači adut Bečićeve koalicije je što je okrugla, pa na ćoše. Ona spaja sve nespojivo.

Građanska je, ali i nacionalna, jer je praktično podržava očigledno izuzetno popularni premijer Krivokapić. Mada formalno nije njen član.

Povrh toga, ona je i duhovna, iliti klerikalna (upotrebljeni termin zavisiće od toga kako gledate na ulogu Mitrpolije SPC u političkom životu Crne Gore). Posredno ju je podržao vladika Joanikije, mada je zapravo formalno nije podržao.

I tako Bečićeva građansko-nacionalno-duhovna (klerikalna) koalicija nekim čudom uspjeva da smuti ukusan koktel od svih tih sastojaka i svih tih podrški bez podrške i članova bez članstva.

Jučerašnji izborni uspjeh je svakako fenomenalan rezultat za njih, ali i za premijera Krivokapića, koji je pokazao koliko znači kad ovaj crnogorski politički Dejo Savićević pređe iz kluba u klub. Otprilike - 10 odsto glasova (i to na izlaznosti od preko 80 odsto).

Gospodin 10 odsto!

Iznenađujući uspon koalicije “Mir je naša nacija” učvrstiće položaj Krivokapića, olakšati mu odbranu od budućih udara DF, ali i skinuti fokus javnosti sa Dritana Abazovića, zvijezde parlamentarnih izbora. Ubuduće bi Dritan mogao da bude malo manje bitan.

Ipak, Bečić i Krivokapić nemaju prostora za opuštanje. Pitanje je koliko će dugo da napreduju ovim tempom, jer kokteli često budu hit samo za jedno ljeto, a i veliki dio uspjeha u Nikšiću duguju lokalno popularnom nosiocu liste Božu Koprivici.

Sve očekivano, a iznenađenjima nikad kraja!

I za kraj - svaka čast Nikšićanima što ih je više od 80 odsto izašlo na izbore. Blago njima što im je vlastita politička sudbina toliko važna.