Patrijarh porfirije spc.jpg

I ljubav prema umjetnosti – filmovima i muzici, prije svega rokenrolu, kao i velika unutrašnja toplina i nezlobivost, upečatljive su osobine novog patrijarha, priča nam novinar Aleksandar Gajšek koji je bio svjedok da su rokeri kod Porfirija u Kovilj stizali i u pet ujutru.

Sagovornik "Sputnjika" napominje da je često sa patrijarhom, osim teoloških, vodio i razgovore o umjetnosti i kulturi. Kao čovjek koji ima iskrenu potrebu za umjetnošću, ne treba se začuditi ako patrijarha Porfirija budemo vidjeli na pozorišnim ili bioskopskim predstavama, dodaje Gajšek.

Rokenrol i filmovi, pozorište i vera

Upečatljiv dio druženja sa patrijarhom bilo je i gledanje umjetničkih filmova, bilo u manastiru Kovilj ili u Zagrebu, gdje je bilo prethodno patrijarhovo sjedište kao mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Gajšek napominje da je i muzika jedna od ljubavi srpskog patrijarha.

„Već je svima jasno i prepoznatljivo koliko su rokeri bili vezani i stekli duboke prijateljske i duhovne veze sa patrijarhom Porfirijem jer su upravo osjetili tu njegovu širinu. Jedan broj ljudi u crkvi sklon je da okarakteriše rokenrol i džez kao nešto što je strano hrišćanstvu. Ja se, kao i patrijarh Porfirije sa time ne slažem; to je rokenrol milje osjetio. Često su  rokeri dolazili i na liturgije, nije im bilo teško da ustanu u tri, četiri ujutru kako bi bili u Kovilju i da oko pet, šest sati prisustvuju liturgijama“, kaže Gajšek.

Nikada nisam Porfirija vidio ni gnevnog, niti spremnog da osudi bilo šta što smo mi „obični smrtnici“ spremni, navodi naš sagovornik govoreći i novom srpskom vjerskom poglavaru.

„On je pravi Hristov apostol, apostol ljubavi koja nema u sebi ništa od srdžbenog ili borbenog. Na raznim mjestima ponavljao je riječi apostola Pavla „kada sam slab, onda sam jak“ – da kada smo slabi, ali sa Bogom, dobijamo to što nam je potrebno. Čovjek izuzetne širine, velikog obrazovanja, visoke kulture", kaže Gajšek o novom patrijarhu.

Nasljednik katedre Vladete Jerotića

Gajšek se prvi put sreo sa patrijarhom devedesetih godina, kada je radio na dokumentarnom filmu o pravoslavnom monašenju; tada je intervjuisao patrijarha o teološkom pogledu na monaški život. Nešto kasnije, počeo je da odlazi u manastir Kovilj, gdje je novi srpski patrijarh bio iguman.

Kasnije, gospodin Porfirije je, uz akademika Vladetu Jerotića, bio jedan od najčešćih i najdražih gostiju emisije „Agape“, koju je Gajšek vodio.

„Bilo je jako zanimljivo slušati kada u dijalogu imate psihologa i psihoterapeuta i jednog teologa, koji je, rekao bih, takođe psiholog i psihoterapeut u praksi. On ima izuzetno znanje iz tih nauka. Kada je Vladeta Jerotić osnovao predmet koji se zove pastirska psihologija, prvi student koji je izašao da polaže ispit bio je Porfirije Perić i dobio je devetku. Kasnije je Porfirije na tom predmetu naslijedio profesora Jerotića, kada je on otišao u penziju“, kaže Gajšek.