bolnica trebinje.jpg

U istočnoj Hercegovini od početka epidemije virusa korona testirano je 9.037 uzoraka, a infekcija virusom korona potvrđena je kod 3.158 lica, saopšteno je iz Opšte bolnice Trebinje.

Od početka epidemije virusa korona u Bolnici Trebinje hospitalizovano je više od 550 pacijenata, a ova ustanova je kao regionalni kovid centar u prvih nekoliko mjeseci epidemije liječila sve oboljele iz istočne Hercegovine, dok se nije uključila i nevesinjska bolnica u kovid sistem.

U respiratornim ambulantama Doma zdravlja Trebinje u istom periodu je pregledano 3.698 pacijenata sa simptomima kovida 19, a infekcija je potvrđena kod 1.817 pacijenata.

Najveći broj oboljelih imao je blagu klinički sliku i liječenje je, poštujući uputstva porodičnih ljekara i uz adekvatnu terapiju, završavao kod kuće. Procenat pacijenata na bolničkom liječenju kretao se do 10 odsto u odnosu na broj zaraženih, u zavisnosti od mjeseca i godišnjeg doba.

U Bolnici ističu da je najmanje hospitalizacija i teških kliničkih slika bilo tokom ljeta, dok je epidemija vrhunac dostigla sredinom jeseni.

"Iako ne volimo da govorimo o ljudima kroz brojke i procente jer je svaki život neprocjenjiv, od početka pandemije preminulo je 48 naših sugrađana sa potvrđenim virusom kovid 19", rekao je direktor Bolnice Nedeljko Lambeta.

Lambeta je naveo de se prema nalazima i izvještajima ljekara radilo uglavnom o ljudima starije životne dobi sa jednim ili više pridruženih oboljenja.

Takođe, u istom periodu, preminulo je i 18 pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog simptoma sličnih kovidu, ali su njihovi testovi bili negativni i ti slučajevi se vode kao vjerovatni.

Prosječna starost preminulih od korona virusa u Trebinju je 74,3 godine.

Zamjenik direktora za medicinska pitanja Stanko Buha rekao je da su na Kovid odjeljenju bili smješteni pacijenti svih uzrasta, rijetko je bilo djece, samo u nekoliko slučajeva, a najveći broj oboljelih je srednje i starije životne dobi.

"Najteža situacija je bila u novembru, kada smo u jednom danu imali 114 hospitalizovanih pacijenata, od kojih je više od polovine bilo u izuzetno teškom stanju i zahtijevalo neki vid respiratorne podrške", rekao je zamjenik direktora za medicinska pitanja Stanko Buha.

Buha je dodao da su medicinski radnici radili uslovima koji prelaze granice podnošljivog, ali da su svi pacijenti blagovremeno zbrinuti i dobili adekvatnu medicinsku zaštitu.

U istom periodu, veliki pritisak trpio je i trebinjski Dom zdravlja, istakli su u Bolnici i dodali da bez saradnje i koordinacije ove dvije ustanove ne bi mogli da se uspješno iznesu sa pandemijom i brojem pacijenata koji su se javili u vrijeme vrhunca epidemije.

"U respiratornim ambulantama pregledano je 3.698 pacijenata sa simptomima korona virusa. Najveći broj pregleda imali smo od 15. novembra prošle godine do 15. januara ove godine, čak 2.688. Svim pacijentima koji su se javili ukazana je pomoć i propisana adekvatna terapija. Oni sa komplikacijama virusa upućivani su na bolničko liječenje i u tom smislu sistem ni u jednom momentu nije zakazao", istakla je direktor Doma zdravlja Trebinje Branka Drašković.

Epidemiolozi ističu da su karakteristike ove bolesti takve da 90 odsto osoba obolijeva sa blagom kliničkom slikom, a među njima su osobe koje su asimptomatski nosioci virusa.

"I u ovom trenutku dok je epidemiološka situacija još nepovoljna neophodno je odgovorno ponašanje svakog pojedinca kao i svih osoba zaduženih za sprovođenje zaštitnih mjera u institucijama i kolektivima. Takođe, molimo sve osobe od autoriteta da svoj uticaj iskoriste kako bismo zaštitili svaki ljudski život", poručila je epidemiolog u Domu zdravlja Trebinje Jelena Durić.