ubla trebinje 2.jpg

Trebinje važi za grad sa najtoplijom klimom i najviše sunčanih dana tokom godine, ali može da se pohvali i izletištima tokom zime.

Zahvaljujući planinama koje ga okružuju, snijeg se zadrži do proljeća. Najuređenije izletište nalazi se ispod planine Orjen, koje i ovih dana privlači izletnike.

Udaljeno dvadesetak kilometara od Trebinja na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara, Ubla su još iz doba austro-ugarske vladavine poznata kao vazdušna banja i kutak za odmor. U vrijeme prethodne države, osim prirodnih padina za skijanje, bili su izgrađeni i ugostiteljski kapaciteti i žičara, koja je bila u funkciji do prije nešto više od dvije decenije.

Iako daleko od očiju i duše onih koji bi trebalo da se ozbiljnije pozabave uređenjem Uble, ljubitelji i poštovaoci prirode čuvaju ovaj nesvakidašnji kutak i iznova mu se vraćaju. Zahvaljujući entuzijazmu članova Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja, ovo izletište ponovo je dobilo Planinarski dom, mjesto gdje svi posjetici izletišta mogu da se odmore i okrijepe uz tople napitke.

Ovo izletište i ljeti nudi zanimljive sadržaje - planinaranje i pješačenje, sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva. Osim Trebinjaca, prednost Uble prepoznali su i stanovnici hercegnovskog i dubrovačkog primorja, koji su česti gosti. I sve to u netaknutoj prirodi, na terenu na kome su pomiješane gusta borova šuma i nerijetko endemske vrste crnogorice, bukovina i bjelogorica karakteristična za visoke planinske predjele.