Vakcina.jpg

Na konferenciji za štampu srpskog Kriznog štaba, koja se održala nakon sjednice na kojoj se raspravljalo o novim mjerama i popuštanju postojećih, postavljeno je i pitanje o tome ko ne smije da se vakciniše protiv korona virusa.

Odgovor je dao dr Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dječjoj klinici „Tiršova“ i član Kriznog štaba.

- Onaj ko je imao teške alergije i ko je tome sklon. Ko je imao anafilaktički šok isto - naveo je dr Janković odgovarajući na pitanje ko sve ne treba da primi vakcinu.

Na pitanje o penicilinu stručnjaci su se složili da nema bojazni za one koji su alergični na ovaj lijek, jer se ne nalazi u sastavu vakcina.

Kako je ranije rekla za Blic prof. dr Tanja Jovanović, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, virusolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, vakcina je kontraindikovana samo kod osoba koje imaju trenutno aktivne zarazne ili nezarazne bolesti.

- Osobe koje imaju temperaturu ili zbog druge bolesti primaju hemioterapiju, zračenje ili druge intervencije ne treba da prime vakcinu dok traje aktivno liječenje i tek po izliječenju se treba vakcinisati. Osobe sa regulisanim hroničnim oboljenjima, na primjer dijabetes, hronične bolesti srca i pluća, osobe sa HIV, virusnim hepatitisima i drugo, moraju da budu vakcinisane, jer su ove bolesti i značajni komorbiditeti za teže forme oboljenja od korona virusa. Alergijske reakcije nisu kontraindikacija za vakcinu, ali je pokazano da osobe koje su imale teške anafilaktičke alergijske reakcije mogu da razviju istu takvu reakciju i na vakcinu. Zbog toga ovakve osobe provode određeno vrijeme (30 minuta) u zdravstvenoj ustanovi poslije aplikacije vakcine, objasnila je dr Jovanović za "Blic".