setnja za cirkulaciju.jpg

Ako želite da na prirodan način poboljšate svoje zdravlje, onda treba da se fokusirate na cirkulaciju.

Pravilna cirkulacija obezbjeđuje tijelu dotok hranljivih materija i kiseonika, a pomaže i kod izbacivanja toksina iz krvi. Kada je loša cirkulacija, to dovodi do zdravstvenih problema. 

Cirkulacija krvi je veoma važna, a na nju utiču različite stvari, poput hidratacije, zdravlja srca, funkcije štitne žlijezde, zdravlja krvnih sudova, fizičke aktivnosti.

Kada je cirkulacija slaba, to dovodi do bolova u nogama, otežanog kretanja, do proširenih vena, bolova u mišićima, hroničnog umora, sporog zarastanja rana. 

Kako biste na prirodan način uklonili probleme sa cirkulacijom, važno je da utvrdite zbog čega se problem pojavio. Najlakše ćete pronaći uzrok, ako se direktno obratite ljekaru. Kako biste poboljšali svoju cirkulaciju sasvim prirodno, potrebno je da promijenite svoje navike. Šta to znači u praksi?

Pokrenite svoje tijelo

Najbrži i najefikasniji način za poboljšanje cirkulacije jeste vježbanje. Kada vježbate, krv se pokreće.

Vježbanje omogućava venskim ventilima da pumpaju krv i da održavaju normalnu cirkulaciju.

Vježba ne mora da bude naporna i intenzivna, dovoljno je da odete u šetnju. 

Ako na poslu mnogo sjedite ili mnogo stojite, to može da dovede do otežane cirkulacije. Trudite se da se istegnete ili da protegnete noge na svakih pola sata. 

Promijenite ishranu

Zdrava ishrana će pomoći tijelu da bude zdravije i to djeluje tako jednostavno. Na meniju svakodnevno treba da se nađe voće i povrće, a treba da se izbjegava jaka i masna hrana.

Voće, povrće i začini jačaju krvne sudove i pomažu kod upala u tijelu. Takođe, savjetuje se da pijete što više vode i čajeva, jer tijelo treba da bude hidrirano. 

Što se tiče korišćenja biljaka, i za to bi trebalo da se posavjetujete sa ljekarom, jer morate da se prvo pozabavite osnovnim uzrocima.

Biljke poput gotu kole, ginko bilobe, začini poput kajena, đumbira i ruzmarina mogu da se koriste u hrani i u čajevima.

Kompresijske čarape mogu da budu spasonosne

Ako zbog loše cirkulacije imate proširene vene, kompresijske čarape mogu veoma da vam pomognu.

Ipak, one ne moraju da budu jedino rješenje. Najbolje rješenje za proširene vene jeste terapija koju će vam ljekar prepisati.

Danas postoji mnoštvo lijekova, specijalnih čajeva, tinktura i melema koji zajedno mogu da budu odlični za liječenje prošrenih vena. 

Cirkulacija je važna i o njoj treba da vodimo računa. Postoje prirodni načini za njeno poboljšanje i svakako treba da ih primjenimo.