nosenje maske.jpg

Rasprostranjeno vjerovanje da masti u ishrani samo štete organizmu nije tačno, jer one mogu ojačati imuni sistem u zimskom periodu, smatra ruski doktor.

"Sada je imunitet veoma aktuelna tema. Kako bi se održao dobar imunitet, neophodno je unositi masti životinjskog porijekla", rekao je ljekar i gastroenterolog Nikita Harlov za Sputnjik.

On je objasnio da je od njih izgrađena sluznica koja štiti tijelo od virusa, uključujući i kovid 19. Savjetovao je da se u jelovnik uvrste guščja, goveđa ili svinjska mast.

"Najsigurnije i najzdravije su životinjske masti. Mogu se jesti u razumnim količinama. Omega-3 masnoće su na drugom mjestu po sigurnosti, a to su riblje ulje i ulje jetre bakalara. Ove masti su takođe i korisne, ali brzo oksidiraju, tako da ne mogu da se kuvaju", naveo je Harlov.

Doktor je rekao da je tijelo mnogo manje prilagođeno biljnim mastima, a transmasti je nazvao apsolutnim zlom. Pojasnio je da je čak i kod najsigurnijih masti neophodno poštovati normu i uravnoteženo ih konzumirati sa ugljenim hidratima.