majka i beba.jpg

Postoji niz problema sa mentalnim zdravljem sa kojim se suočava svaka trudnica, pa kasnije i porodilja.

Problemi sa čestim promjenama raspoloženja javljaju se od početka trudnoće pa sve dok beba ne napuni godinu ili dvije.

Novopečene mame se prvi put nalaze u situaciji da sebi nisu na prvom mjestu, a uz to, njihov život se mijenja iz korijena. 

U nastavku saznajte sa kojim sve vrstama raspoloženja se suočavaju trudnice i mame. 

Roditeljstvo je dar

Šokantno je kada se trudnica ili novopečena mama suoči sa raspoloženjem koje je slično depresiji, a ne može ni da odredi tačan razlog tome.

Promjene raspoloženja jesu normalne, ali moramo da naučimo da ih kontrolišemo, jer će u suprotnom one kontrolisati nas.

Roditeljstvo je dar na kome smo svi zahvalni, ali postoji jedan dio o kome se nešto manje priča, a to su upravo promjene raspoloženja koje utiču na naše mentalno zdravlje. 

Svjetska zdravstvena organizacija je utvrdila da čak 10% trudnica pati od depresije tokom trudnoće, a da 19,8% novopečenih mama osjeća posljedice anksioznosti, tuge, bijesa. 

Neravnoteža raspoloženja tokom trudnoće

Na jednoj strani su žene koje imaju problema sa samim začećem. Anksioznost i depresija mogu da budu povezane sa neplodnošću.

Medicinske intervencije mogu biti veoma stresne, a žene nisu sigurne da li će zatrudniti ili ipak neće. Depresija može da uzme toliko maha da može da djeluje na ishode plodnosti. 

Bila prirodna ili vantjelesna trudnoća, ona može da utiče na promjenu raspoloženja. Ako ste prije same trudnoće imali iskustva sa depresijom, moguće je da će ona u toku trudnoće biti izraženija.

Odražava se kroz gubitak apetita, kroz gubitak uživanja i radovanja u svakodnevnim stvarima, osjećaj hroničnog umora. Studije pokazuju da će bar 25% žena osjetiti blage simptome depresije.

Savjetuje sa da čim primjetite prve simptome, da porazgovarate sa partnerom, sa majkom ili vašim psihoterapeutom. Naša osjećanja su važna i ne treba da ih skrivamo. 

Postporođajna depresija

Postporođajna depresija je česta. Poznate ličnosti poput Kristi Tajgen, Adel i Sara Mišel rekle su kako su se suočile se sa depresijom poslije porođaja.

Što više pričamo o depresiji, ona postaje realnija i žene uče kako da se sa njom nose.

Nekada je bilo sramota reći kako se osjećamo loše i kako nam je potrebna pomoć stručnog lica, kako bi unaprijedili mentalno zdravlje.

Ako se osjećate razdražljivo i ne možete da kontrolišete svoje emocije, ako vam je teško da se vežete za bebu ili da ispunjavate sve majčinske obaveze, moguće je da patite od postorođajne depresije. 

Anksiozni poremećaji

Anksiozni poremećaji mogu da utiču na rad našeg srca, na preznojavanje, na pojačan adrenalin, na mučninu. Nije nimalo lako prilagoditi se svemu što nas čeka.

Beba postaje centar našeg svijeta, i čini nam se da gubimo sebe. Nedostaje nam vrijeme koje smo imali za sebe, a istina je da se neko teže, a neko lakše prilagođava novom načinu života.

Briga oko tek rođene bebe umije da bude veoma stresna, posebno kada je prvi put. 

Takođe, poslije trudnoće može se javiti i opsesivno-kompulzivni poremećaj, koji može biti povezan sa anksioznošću.

Negativne misli mogu da budu česte i veoma napadne. Ovaj poremećaj se liječi tehnikama kognitivne bihevioralne terapije.

Naravno, savjetuje se da se za bilo koju navedenu promjenu raspoloženja obratite svom ljekaru.