znacaj kolagena.jpg

Često slušamo kako je kolagen neophodan za našu ljepotu. Naučili smo već da nedostatak kolagena možemo nadoknaditi putem tretmana, ali istina je da možemo da ga nadoknadimo i putem ishrane.

Ako imate više od 30 godina, naredni redovi će vam biti od velike koristi. 

Zašto je kolagen važan? 

Kada govorimo o kolagenu, moramo da napomenemo da postoji dvadesetak različitih vrsta kolagena.

Kolagen je najvažnija bjelančevina u našem tijelu, ona je osnovni dio vezivnog tkiva. Dobra stvar je što se kolagen stvara u našem tijelu tokom cijelog života, ali je dokazano da njegova proizvodnja postaje manja kako godine prolaze. Već posle 30. godine, proizvodnja kolagena se umanjuje. 

Kolagen je značajan za zdravlje i pokretljivost zglobova. Zahvaljujući amino kiselinama u kolagenu, naš um je smireniji, a fizička snaga je na dobrom nivou.

Djeluje i na digestivni trakt, i na nerve, i na kvalitetniji san. Imaćemo više energije i naši mišići će biti jači, tvrde stručnjaci, ukoliko tokom života nastavimo da koristimo kolagen u ishrani. 

Kolagen u ishrani

Ako želite da unosite kolagen putem ishrane, treba da jedete ribu bar tri puta nedjeljno. Kolagena ima u mesu, ali najviše u onim dijelovma koje ne jedemo, a to su kosti, hrskavica, tetive. Ipak, možemo da kuvamo supu ili čorbu od kostiju i dobićemo isti efekat i dobar izvor kolagena. 

Kolagena ima i u goveđem želatinu, u bjelancima, u soji, spirulini. Ali, ako smatrate da ove namirnice nisu vaše omiljene i ne želite da ih redovno jedete, najbolje je rješenje da kupite gotov suplement kolagen koji ćete dodavati svojoj ishrani.

Suplementi kolagena mogu da budu od pomoći i vegetarijancima, koji ne dobijaju kolagen iz mesa. Kolagen kao suplement možete da pronađete i u ampulama, u obliku rastvora, ali i u obliku praška, pa ga možete dodavati i u jela, ali i u smutije, kafe, tople ili hladne napitke. 

Preporučuje se da koristite namirnice koje u sebi sadrže vitamin C i sumpor, jer ove namirnice vezuju kolagen i podstiču njegovu proizvodnju.

Značajne sastojke možete naći u pasulju, kupusu, brokoliju, kiviju, borovnicama, paradajzu, jajima, kokosu, lubenici, mangu, šargarepi. 

Birajte kolagen po mjeri

Kao što smo rekli, postoje različiti tipovi kolagena. Neki služe baš za zdravlje, možete da nađete one koji su napravljeni baš za zglobove. Ima i onih koji su pravi eliksir ljepote, pa mogu da vam pomognu da imate bujniju kosu, ljepšu kožu lica, da imate manje bora i da vam koža bude zategnutija. 

Kolagen se u našem tijelu neprestano obnavlja, odumire i stvara se. Kako starimo, njegova proizvodnja postaje sve manja, pa je dobro da ga nadoknadimo na prirodan način. Tako ćemo usporiti starenje, ali i sprečićemo razna oboljenja. 

Kolagen štiti naše tijelo

Kolagen je našem tijelu neophodan. Doprinosi očuvanju naših zglobova i tetiva. Ovaj protein je veoma kompleksan - u sebi sadrži značajne aminokiseline, među kojima su prolin, arginin, glicin, glutamin.

Koliko je važan za zdravlje, isto je toliko važan i za ljepotu. Što se tiče kože lica, danas na tržištu postoji mnogo krema i kozmetičkih tretmana koji vam mogu pomoći da održite ljepotu, zategnutost i elastičnost lica. 

Što se tiče zdravstvenih benefita, kolagen može da spriječi pretjerano starenje, infekcije u organizmu, artritis, oboljenje desni. 

Ako unosite kolagen kroz hranu ili putem suplemenata, vaše tijelo će vam biti veoma zahvalno.