djevojka.jpg

Kako bi naše tijelo bilo spremno da obavlja sve zadatke koje mu zadajemo tokom dana, neophodno je da unosimo dovoljno vitamina i minerala.

Jedan od vitamina koji je značajan za vitalnost tijela, za ljepotu kože i za zdravlje reproduktivnog sistema, jeste vitamin A.

Iako je ovaj vitamin dostupan u raznim namirnicama, dešava se da se nedostatak vitamina A javlja kod djece i odraslih. 

U nastavku saznajte kako da prepoznate znake koji ukazuju na nedostatak vitamina A.

Rane vam sporo zarastaju 

Tijelo zacjeljuje rane zahvaljujući kolagenu. Ako nemamo dovoljno vitamina A u organizmu, proizvodnja kolagena će biti slabija i sporija, a rane će zarastati teže.

Ako primjetite da vaša koža reaguje burno na male posjekotine ili opekotine, i ako primjetite da ranice traju danima i nedjeljama, znajte da je u pitanju nedostatak vitamina A.

Trebalo bi da unosite suplemente i komplekse vitamina, ili da jedete više šargarepe, pomorandže, mlijeka i crvenog mesa. 

Problem sa začećem

Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju, i vidite da su brojni pokušaji bili bezuspješni, moguće je da je razlog tome nedostatak vitamina A.

Kada se konzumira ovaj vitamin, reproduktivi sistem fukncioniše bolje i kod muškaraca i kod žena.

Poboljšajte svoju plodnost, tako što ćete svakodnevno konzumirati namirnice koje su bogate vitaminom A. Ovaj vitamin se preporučuje i trudnicama. 

Bubuljice na licu

Ako vas muče akne koje nikako ne prolaze, vitamin A će pomoći u liječenju. On popravlja stanje na koži i čini da se ćelije brže regenerišu.

Kada namamo dovoljno vitamina A, naša koža postaje suva, može doći do perutanja, kao i do jakih, upalnih procesa u koži.

Akne mogu trajati i godinama, dok se mi trudimo da ih saniramo raznim proizvodima i tretmanima. Nekad je potrebno samo malo više vitamina. 

Vitamin A je posebno važan za djecu

Vitamin A se preporučuje trudnicama od trećeg mjeseca trudnoće. Stručnjaci savjetuju da se djetetu daje vitamin A tokom odrastanja, jer znatno utiče na rast i razvoj. Utiče i na cjelokupni imuni sistem, kao i na razvoj vida kod deteta.

Najbolje je da djetetu od malih nogu dajete vitamine kroz hranu, kroz raznovrsno voće i povrće, a ukoliko kod djeteta primjetite bilo kakav nedostatak vitamina, najbolje je da nabavite komplekse vitamina za djecu.

Teško vidite u mraku

Jedan od češćih znakova kod nedostatka vitamina A jeste problem sa očima. U praksi, ovo znači da nećete jasno vidjeti u mraku, u bilo kojoj prostoriji u kojoj je slabo svjetlo.

U tamnim sredinama, oči treba da izoštre sliku, ali bez ovog vitamina je to izoštravanje otežano, pa je skoro nemoguće obraditi tamne slike.

Što se tiče očiju, može se desiti i da oči budu suve i iziritirane. U ovom slučaju je najbolje da se obratite svom ljekaru kako biste dobili adekvatnu terapiju. 

Brinite o svom tijelu i unosite dovoljno vitamina. Vitamin A je značajan za zdravlje tokom cijelog života.