Droga.jpg

U međunarodnoj akciji "Falkuša", na osnovu inicijative hrvatske policije, na Kanarskim ostrvima zaplijenjena je gotovo tona kokaina, čija je ulična vrijednost veća od 40 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske saopštilo je danas da je učestvovalo je u ovoj međunarodnoj akciji usmjerenoj prema kriminalnim ćelijama unutar takozvanog "balkanskog kartela" koje su specijalizovane za pružanje "usluga" krijumčarenja većih količina droga, uglavnom kokaina, jedrilicama i jahtama.

Španska Civilna garda /Guardia Civil/, francuska carina i hrvatska policija od početka godine zajedno provode međunarodno kriminalističko istraživanje kodnog naziva "Falkuša", a podršku u sprovođenju tih aktivnosti pružili su MUP Srpske, Europol, DEA u Zagrebu, britanski NCA i holandska policija, navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Kako se dodaje, koordinisanom akcijom 8. septembra u jutarnjim časovima u međunarodnim vodama specijalni tim španske Civilne garde, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Hrvatske, presreo je i ukrcao se na hrvatsku jedrilicu na kojoj su se kao članovi posade nalazila trojica hrvatskih državljana.

Jedrilica je potom usidrena na Kanarska ostrva, gdje je izvršen pretres. Tom prilikom pronađeno je oko 980 kilograma kokaina, ulične vrijednosti više od 40 miliona evra, a koji je trebalo da bude prokrijumčaren za evropsko narko tržište.

Koordinisano sa hapšenjem hrvatskih državljana i pretresom broda na Kanarima, izvršeni su i pretresi na tri adrese u Hrvatskoj gdje je pronađeno i oduzeto više računara i mobilnih telefona.

MUP-a Hrvatske je saopštio da je u ovom slučaju, kao i u ranijim još jednom se pokazalo da otvorena međunarodna policijska i agencijska saradnja u realnom vremenu nema alternative u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa kao što je "balkanski kartel".

"Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain", pojašnjeno je u saopštnju MUP-a Hrvatske.