Patrijarh irinej oluja.jpg

Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obilježavamo tužan i tragičan događaj koji je doživio naš nevini narod prije 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu vjeru.

Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji "Oluja" na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živio u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po vjeri.

"Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava", rekao je Irinej.

Kaže da je srpski narod plaćao cijenu za svoje ime i vjeru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.

"Obležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji", kazao je Irinej.

Patrijarh srpski podsjeća da su hrvatske vođe govorile da njihova država ne može da bude slobodna dok u njoj živi toliko Srba i da nastoje da Srbi nestanu.

Takođe, Irinej navodi da su Srbi u Hrvatskoj od 1941. do 1995. godine postali beznačajna manjina i da, iako su Srbi toliko postradali od Hrvata, treba da im kao pravoslavni hrišćani ne želimo nikakvo zlo, kao i da im oprostimo, ugledajući se na Isusa.

Patrijarh je naveo da predstavnici katoličke crkve u Hrvatskoj počevši od Jasenovca pa sve do "Oluje" kao da nisu vidjeli i čuli krike nevinog poklanog srpskog naroda.

Dodaje da je bilo od strane njenih vjernika glasova osude, ali da je to bilo od strane malih i neznatnih, ali da se njihov glas nije mogao, niti smio čuti.

"Nažalost, katolička crkva ćuti i danas. Raduje nas što se neki rodoljubivi glasovi čuju sa vrha katoličke crkve", naveo je patrijarh SPC.

Kaže da se molimo da se to zlo nikada ne ponovi, već da bude mir, ljubav i neka zavlada u čitavom svijetu.

"Svima koji su bili žrtve tog velikog stradanja neka Gospod da ono što su svojom žrtvom zaslužuli i neka nas Gospod pomogne da se ujedinimo jedni sa drugima, jer kao mali narod možemo opstati samo kao ujedinjeni, a oni što nas rasrbljuju i razdvaju neka su daleko od nas", poručio je on.

Naša snaga i moć je samo u jedinstvu, neka nam Gospod da to jedinstvo, dodao je on.