Korona intenzivna njega.jpg

Troje profesora sa Univerziteta medicine u Sautemptonu, među kojima i profesor medicine Ratko Ðukanović, učinili su veliki pomak u liječenju pacijenata sa koronavirusom i istovremeno postali milioneri.

Prije gotovo dvije decenije profesori Ðukanović, Stiven Holgejt i Dona Dejvis otkrili su da ljudima koji imaju astmu i hroničnu bolest pluća nedostaje protein koji se zove interferon beta, koji pomaže u borbi protiv obične prehlade.

Oni su utvrdili da se odbrana pacijenata protiv virusne infekcije može povećati ako se nadomjesti protein koji nedostaje, piše "Gardijan". Profesori su osnovali kompaniju Sinairgen da bi svoja otkrića pretvorili u tretmane za liječenje.

Izvršni direktor Sinairgena Ričard Marsden izjavio je da je kompanija bila veoma uključena u pokušaje da koristeći lijek interferon beta pomogne ljudima koji imaju hronični bronhitis ili emfizem.

"Kada se pojavila pandemija koronavirusa, još u januaru smo shvatili da bismo mogli da imamo važnu ulogu u odbrani protiv ovog virusa", rekao je on.

Prema Marsdenovim riječima, klinička ispitivanja su počela u februaru i martu u očekivanju da virus dođe u Veliku Britaniju, što se i dogodilo.

Rezultati inicijalnog ispitivanja, objavljenog prošle nedjelje, pokazali su da pacijenti sa koronavirusom, kojima je data posebna formulacija lijeka beta interferona, nazvanog SNG001, direktno u disajne puteve preko inhalatora, dva do tri puta povećava njihove šanse za oporavak nego što su šanse onima kojima je dat placebo.

Na uzorku od 101 osobe utvrđeno je da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za 79 odsto, dok je osjećaj gubitka daha, takođe, drastično smanjen.

"To je veliki pomak u liječenju hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida 19", rekao je Marsden i dodao da nisu mogli da očekuju bolje rezultate od ovih.

Čim su objavljeni rezultati kliničkog ispitivanja, ujutro 21. jula, akcije su počele da rastu, a do ručka porasle su za 540 procenata. Udio profesora Ðukanovića (65) u kompaniji od 0,56 procenata u jednom danu skočio je sa oko 300.000 funti na 1,6 miliona funti.