branko stankovic kvadratura kruga.JPG

I u ovim teškim vremenima kada je infekcija virusa korona svuda oko nas u Trebinje je došao autor poznate emisije “Kvadratura kruga” novinar Branko Stanković. Njegova emisija je specifična jer je svaka priča puna emocija, ljubavi, iskrenosti, poruka, što običan gledalac prepoznaje i sa radošću i nestrpljenjem očekuje nove priče. Tih priča od februara  2002. godine do danas je ispričano oko 2.000 svake subote na RTS-u.

Stanković kaže za TrebinjeLive.info da snima dvije emisije o Hercegovini (vezane i za Trebinje).

“Trebinje je jedan od najljepših gradova, a nosim ga u duši i u srcu. Korijeni su mi odavde i mirise, tlo i kamen osjećam u krvi. Iz plemena sam Drobnjaka koje se iz ove Hercegovine preselilo u Staru Hercegovinu i došlo do Žabljaka, selo Mokro (zaseok Stankovići) i onda se spustilo do Užica”, sa ponosom priča Stanković.

U Trebinju je posljednji put bio 2000. godine kada su preneseni zemni ostaci Jovana Dučića iz Amerike u najjužniji grad Republike Srpske. Uz pjesme i prozu čuvenog poete je stasavao kao “klinac” i učio se životu.

“Hercegovci su još ostali čestit narod i sačuvali su dušu iako kažu ‘Lukav kao Hercegovac’. Nije tako, jer se on kroz vrijeme morao snalaziti i ta lukavost je iznjedrena samo iz tog razloga. Hercegovci su još sačuvali mnogo tradicionalnog u vrijednosnom sistemu kao što su poštovanje i lijepa riječ, a i drže zadatu riječ. To je ono što mene uzdiže kao čovjeka”, govori Stanković.

Na televiziji i u kvartu u kojem živi poznaje dvojicu Hercegovaca. Jedan ima kafić i Trebinjac je. Sa njim se pozdravlja kao sa rođakom, kao sa najbližim rodom. 

“Sigurno je zapisano u našim genima taj kamen, krš i mirisi tih trava. Stali smo uz rijeku i ja sam odmah prepoznao divlji origano kojeg sam nabrao prije 20 godina u manastiru Tvrdoš dok je cvjetao. Origano je mediteranska biljka i ovdje sve miriše na Mediteran. Takva je konfiguracija  da ste izdvojeni od mora, a opet imate sve kao da ste na moru”, iskren je Stanković.

Mali prostor Hercegovine iznjedrio je mnogobrojne pjesnike, pisce, glumce, sportaiste koji su poznati ne samo u regiji, već u evropskim i svjetskim okvirima. Naš sagovornik nam kaže da on ima svoju teoriju da su podneblje i ista nadmorska visina iznjedri ljude ovakvog ili onakvog karaktera.

“Čovjek ravnice ne treba se mnogo mučiti za razliku od onoga sa kamena. Čovjek ravnice nije gostoljubiv kao onaj koji je na kršu stvarao i otimao od kamena. On uvijek daje više drugom čovjeku, a onaj u ravnici ima više i štedljiviji je. Ljude sa kamena je tjerao život da se muče i iznjedre drugačiju dušu, gostoprimstvo”, rekao nam je Stanković, koji je u Trebinje došao na poziv Udruženja Konjičana Republike Srpske” u Trebinju.

Na kraju razgovora za TrebinjeLive.info Stanković kaže da jedan dio njegove ekipe do sada nikada nije bio u Trebinju, ali da su svi oduševljeni ljepotom grada, toplinom i srdačnošću ljudi.