sastanak jadransko jonska magistrala.jpg

Do kraja godine biće poznato koja će se trasa od pet ponuđenih izabrati za izgradnju buduće Jadransko-jonske magistrale, koja svojim dijelom prolazi i kroz Republiku Srpsku, odnosno preko teritorije grada Trebinja, poručeno je nakon sastanka gradonačelnika Mirka Ćurića sa ministrom komunikacija i transporta BiH Vojinom Mitrovićem.

Ćurić je nakon sastanka, kome je prisustvovao i izvršni direktor Saveza opština i grada istočne Hercegovine Luka Petrović, rekao da će Grad Trebinje, ali i ostale lokalne zajednice iz Hercegovine, dati svoje mišljenje i prijedlog najbolje trase, koja treba da spoji našu zemlju budućim autoputem sa Hrvatskom i Italijom, odnosno sa Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom.

"Ovo je prijedlog Saveza opština i grada istočne Hercegovine i važno je da imamo jedinstven stav po ovom pitanju, jer je ovo veoma važan projekat za budućnost ovog regiona", naveo je Ćurić.

On je istakao da ponuđene dionice prolaze kroz Popovo polje, preko Trebinjskih brda i Zubaca.

"U narednom periodu sagledaće se koje je najbolje rješenje za realizaciju ovog projekta", naveo je Ćurić.

Ministar Mitrović kazao je da je postignut dogovor da se do kraja 2020. godine usaglasi trasa, a da je za to, osim Republike Srpske, neophodna i saglasnost Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore.

"Vjerujem da možemo postići dogovor. Federacija će finansirati svoj dio trase, a Republika Srpska svoj. Preduslov za finansiranje je usaglašenje buduće trase", naveo je Mitrović.

Jadransko-jonski put kroz BiH i Republiku Srpsku počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom.

Plansko-projektnom dokumentacijom Jadransko-jonske magistrale predviđeno je da njena dužina kroz Federaciju BiH i Republiku Srpsku bude oko 110 kilometara.

Jadransko-jonski autoput je dio istoimenog koridora dužine oko 1.110 kilometara, koji prolazi kroz sedam zemalja - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj.