Obrad korac zavala1.jpg

Nakon odlaska u penziju Trebinjac Obrad Ole Korać odlučio je da se vrati na svoju prađedovu u selo Zavala. Riješio je da formira malo drugačiji život nego što je imao dosad u Trebinju.

U Zavali je posadio vinograd sa oko 4.500 čokota vinove loze, ima pčelinjak sa 100 društava, kupio je 10 tovnih svinja, a tu je i 60 kokošiju.

„Ovo srce želi i ja se osjećam sretnije i zdravije. Imao sam potrebu da se ovdje vratim", kaže na početku razgovora za TrebinjeLive.info sa Korać.

Dok je bio zaposlen redovno je išao u Zavalu, ali sve je to bila žurba i nedovoljno za njega. Osjećao je potrebu i srce ga je vuklo rodnom kraju, tako da je znao da će se kada ode u penziju vratiti u selo u kojem se rodio i  gdje je prohodao.

„Ovdje sam proveo najviše vremena za vrijeme korone i to me spasilo, tako da nisam osjetio nikakve tegobe i muke restrikcija. Ovaj ambijent i blizak susret sa prirodom daju mi snagu, elan, radost. Osjećam svaki miris, čuju se pčele, cvrkut ptica, rika goveda“, kaže Korać.

Živeći tako čovjek se osjeća zdravo i ne razmišlja o nikakvim bolestima, već mu kroz glavu protiču samo pozitivna razmišljanja.

Obradu nije ništa teško da radi. Prema njegovim riječima, život u selu za njega je odmor. Kad se umori radeći jedan posao, ne ide da spava već promijeni posao (malo oko svinja, pčela, vinograda…) i uvijek je u pokretu.

Posla, kaže, uvijek ima. Rano liježe, ali rano i ustaje. Nema televiziju i kaže da mu ona nije ni potrebna, a radio je tu da mu da potrebne informacije.

„Ko bude imao pokrivenu pojatu, štalu, biće bogat čovjek. Nemamo mi više šta da tražimo u gradu, selo nam je jedina perspektiva da se živi. Priroda je tu, samo je treba znati koristiti. Tako su i naši stari živjeli“, priča Korać.

Razmišlja da poveća broj stoke, kupi koze, a na jesen će preorati još njiva i na njih planira da posije žito, tako da sve bude domaće. Na proljeće planira da posadi i neke poljoprivredne kulture.

Obrad korac zavala2.jpg

Ove godine je zasijao 15 duluma ječma. Želja mu je da proizvodi domaću organsku hranu jer je zemlja zdrava i ima urađen sistem navodnjavanja.

“Jači smo od Kalifornije. Samo treba raditi i zasukati rukave. Kad sam krenuo mislio sam kako ću, ali bi mi uvijek neko pomogao, dao podršku, a i ja sam drugima isto tako vraćao”, ponosno priča Korać.

Manastir Zavala našem sagovorniku znači mnogo. Daje mu duhovnu snagu i energiju, kao i mnogima koji dođu u crkvu Vavedenje Presvete Bogorodice.

Podršku mu daje porodica, a dolaze mu prijatelji sa svih strana i ohrabruju ga. Mišljenja je da će neke od njih privoliti da se i oni vrate na svoje ognjište.

Razgovor sa Obradom Koraćem koga mnogi poznaju kao Ola vodili smo kod ognjišta koje je staro oko 400 godina, u prostoriji u kojoj je ne tako davno živjelo 24 čeljadi.