Poljak amerikanka.jpg

Bartoš Šidlovski iz Krakova i Loren Mosli iz Teksasa već pet godina žive u Trebinju i niko ih u tom hercegovačkom gradu ne smatra strancima.

U Trebinje dovela ih je želja i namjera da negdje na Balkanu otvore hostel. Boravili su u Sarajevu i Mostaru, ali oba grada su već imala hostele pa su odlučili obići i Trebinje. Grad im se odmah dopao, klima je bila slična onoj u Mostaru.

Savladali jezik

Odluka je pala – hostel je ubrzo otvoren, a dali su mu simboličan naziv „Polako“. U Trebinju su ostali živjeti i kažu da u njemu uživaju.

Sviđa nam se ovaj grad, odlični su klima, hrana, vino… Volimo život ovdje – kaže Bartoš.

U Trebinju su ubrzo stekli prijatelje, ali i solidno savladali naš jezik. Priznaju da se Bartoš bolje snalazi nego Loren, ali i ona bez problema može sama otići na pijacu i kupiti potrebne namirnice.

Ovdje, u Trebinju, ali i na cijelom Balkanu sve je polako. Ljudi imaju vremena za sve, imaju mnogo pauza u danu, a jedna od prvih riječi koje smo ovdje naučili je upravo polako. Mada smo mi mislili da ljudi, kada nam kažu polako, misle na Bartoša, jer ta riječ na italijanskom ili španskom znači Poljak – pojašnjava Loren.

U njihov hostel uglavnom dolaze mladi koji su navikli na takav vid smještaja.

Kapacitet je 20 kreveta. Stižu nam gosti iz Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Australije, Amerike, iz cijelog svijeta – ističe Bartoš.

Mediteranski duh

Njih dvoje već su se toliko udomaćili i naučili o gradu u kojem žive da gostima mogu predložiti destinacije koje trebaju posjetiti.

Za nas je najvažnije da gosti osjete duh grada, mediteranski način života. Da svrate na pijacu i kupe domaći proizvod, da uživaju na Trebišnjici, obiđu prelijepi Stari grad i neki vjerski objekt, pećinu ili vinariju. Preporučujemo im i planinarske ture, ali i obilazak tvrđava kojima je grad okružen – navodi Loren.

Otvorili firmu

Bartoš se prisjeća da nisu imali mnogo poteškoća prilikom otvaranja firme.

Ima dosta papirologije, ali se može brzo završiti. S prikupljanjem dokumentacije počeli smo u februaru, a već u aprilu stigli su prvi gosti – govori on, piše Avaz.