Kim dzong un.jpg

Iako su sjevernokorejski mediji danas prekinuli tronedjeljno ćutanje kada je riječ o javnim aktivnostima lidera te zemlje Kima Džong Una i dalje nema nagovještaja o tome gdje se on nalazio dok se čitav svijet bavio spekulacijama o njegovom zdravstvenom stanju i mjestu boravka, kao i zašto je toliko dugo bio odsutan iz javnosti.

Umjesto toga, državni mediji su samo izvijestili o njegovoj posjeti jednoj fabrici fosfatnog đubriva nedaleko od Pjongjanga, tokom koje je okružen saradnicima djelovao opušteno i samouvjereno, uz osmijeh na licu.

Kako navodi Rojters, ovo je trebalo da predstavlja poruku javnosti da u situaciji u kojoj siromašnu Sjevernu Koreju ugrožavaju i međunarodne sankcije i pandemija korona virusa Kim kao vrhovni lider kontroliše napore ka jačanju privrede zemlje i obezbjeđivanju sigurnog snabdjevanja hranom.

Inostrani posmatrači vjeruju da je fabrika đubriva zapravo dio tajnog sjevernokorejskog nuklearnog programa, budući da uranijum predstavlja jedan od mogućih nusproizvoda proizvodnje fosfatnog đubriva i da, kako navode, postoje jaki dokazi da se fabrika bavi upravo ekstrakcijom uranijuma koji se koristi za nuklearno oružje.

Zbog svog programa razvoja nuklearnog naoružanja i projektila Sjeverna Koreja nalazi se pod međunarodnim embargom.