subota virus korona trebinje (9).jpg

Iz Vlade Srpske stižu prve najave o ublažavanju mjera koje su uvedene zbog pojave virusa korona. Ipak, od proslave 1. maja i većih okupljanja na javnim mjestima nema ništa. Poslodavci smatraju da bi trebalo otvoriti sve radnje, a građani očekuju da će im biti vraćena sloboda kretanja do kraja maja, za kada je najavljeno i moguće ukidanje vanrednog stanja u Republici Srpskoj. 

Iako vanredno stanje u Republici Srpskoj neće biti ukinuto sigurno do kraja maja, predstavnici vlasti su najavili ublažavanje restriktivnih mjera nakon 27. aprila.

U skladu sa ovim, kao i preporukama stručnjaka iz zdravstvenog sektora, štabovi za vanredne situacije su, u skladu sa odlukama Glavnog koordinacionog tima RS, odlučili da se, nakon 27. aprila, dozvoli rad za trgovačke, zanatske i uslužne radnje, manje po površini i manje rizične, kao i za dostavu i šaltersku prodaju termički pripremljene hrane, pod posebnim mjerama i bez posluživanja na licu mjesta.

Glavni koordinacioni tim RS preporučio je Republičkom štabu za vanredne situacije, da svojim zaključkom omogući i osobama koja su navršile 65 godina i starijim, izlazak iz domova svakog radnog dana u periodu od 7 do 10 časova.

Poseban restriktivni režim o ograničenju kretanja i okupljanja, koji je važio za vrijeme vaskršnjih praznika, mogao bi da bude na snazi i u periodu od 1. do 3. maja, te od 6. do 8. maja. Tako bi se, kao što je to u više navrata i najavljivano, spriječila masovnija okupljanja tokom prvomajskih praznika i Đurđevdana i tako preventivno djelovalo na sprečavanje širenja virusa korona.

Građani očekuju da će se stanje, barem približno, normalizovati krajem maja.

S prvom najavom o ublažavanju restriktivnih mjera koje su uvedene zbog pojave COVID – a 19, u Privrednoj komori RS sastavljaju okvir po kome bi trebalo da se počne sa otključavanjem privrede u Srpskoj. Iako je skoro sva privreda stala sredinom marta, zahtjev Privredne komore RS za otvaranje prodavnica bijele tehnike te rasterećenje u nabavci građevinskog materijala, koji je i bio prihvaćen, bio je prvi korak ka ublažavanju mjera. Sada slijede ostale djelatnosti, poručuju iz Privredne komore.

“Nama svima je u cilju da se ovo što prije okonča i da privreda u svom punom kapacitetu što prije starta sa radom. Teško je izdvojiti bilo koji sektor jer svi privredni subjekti su nam prioritet. U tom slučaju očekujemo od nadležnih organa da nam ukažu I daju smjernice koje su to najmanje rizične djelatnosti koje puštanjem u rad ne bi bile ugrožene na ukupno zdravstveno stanje u RS čijim radom ne bismo zakomplikovali cijelu situaciju", kaže Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

Što se tiče regiona, Hrvatska takođe kreće sa popuštanjem mjera na osnovu spiska sa prijedlozima koji je dostavila hrvatska Privredna komora.

Na prvom mjestu je produženje radnog vremena trgovačkih radnji sa 17 na 20 sati, otvaranje manjih radnji pa sve do autosalona i salona namještaja.

Kada je u pitanju Srbija sa radom su počele gotovo sve pijace, zanatske radnje, servisne radionice, prodavnice, obućarske i krojačke radnje, te biblioteke, arhivi, muzeji i galerije u Srbiji, ali uz striktno poštovanje svih preventivnih mjera koje se odnose na sprečavanje širenja epidemije virusa korona.