Mrkonjici 20244.jpg

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u selu Mrkonjići, povodom praznika posvećenog ovom velikom pravoslavnom svetitelju.

Vladika Dimitrije je rekao da je Sveti Vasilije milost Božija, utješitelj i nada.

"Svetitelji Božiji nisu zamjena za Hrista. Hristos je jedini spasitelj, jedini besmrtan, jedini Bog, u njemu je jedino spasenje", rekao je vladika Dimitrije.

On je kazao da čovjek ima dovoljno vremena za molitvu, da se izvini onima prema kojima je pogriješio, da sagleda svoju savjest, da oprosti.

Mrkonjici 20246.jpg

Među brojnim hodočasnicima koji su stigli u rodno selo ostroškog čudotvrca bila je i Lidija Mijatović iz Ljubinja.

"Sa svojim školskim drugarima prešla sam oko 30 kilometara od Ljubinja do Mrkonjića kako bi smo prisustvovali Svetoj liturgiji u Mrkonjićima. Ovo je jedan veoma lijep osjećaj, iako je put dug, ali kada znate gdje ide imate snagu za sve", navela je Lidija.

Mrkonjici 20242.jpg

Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

On je čestitao današnji praznik, istakavši da su sami Mrkonjići Božiji blagoslov, jer su mjesto gdje se rodio jedan od najvećih svetitelja pravoslavne vjere.

"Od prošle godine vjerni narod može da se pokloni i cjeliva mošti svečeve majke Ane. To je poseban blagoslov za naše Trebinje i vascijeli pravoslavni rod", kazao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, Grad Trebinje nastavlja sa radovima na drugoj fazi izgradnje vidikovca iznad manastirskog kompleksa u Mrkonjićima.

"To je veliki projekat koji će manastirskom kompleksu obezbijediti razvijanje dodatnih sadržaja. Vjerujem da ćemo sve radove završiti u predviđenom roku i onda nam preostaje da završimo parohijski dom na ulazu u selo i veliki parking", poručio je Ćurić.

Mrkonjici 20245.jpg

Mrkonjici 20243.jpg

Mrkonjici 20241.jpg